Kanta-Häme

Yhteinen olohuone keskikaupungille

Linja-autoaseman alueelle etsitään uutta ilmettä tällä viikolla alkaneella suunnittelukilpailulla, jonka tulosten arviointiin halutaan mukaan vahva näkökulma kaupunkialisilta.

Asukkaiden vaikuttajaraati pääsee antamaan suoraa palautetta kilpailun toiseen vaiheeseen päässeiden töiden tekijöille.

Eteläranta oy on järjestänyt useita vaikuttajaraatien tilaisuuksia, joissa on kerrottu suunnitelmista ja koottu kaupunkilaisten palautetta Engelinrannan alueesta.

– Tältä pohjalta linja-autoaseman korttelin suunnitteluun on nostettu mukaan neljä asukastavoitetta, Eteläranta oy:n toimitusjohtaja Kristiina Koskiaho kertoo.

Kilpailuohjelmaan on kirjattu ykköstavoite eli se, että asukkaat pääsevät osallistumaan niin suunnitteluvaiheessa kuin sen jälkeenkin, kaavoituksen yhteydessä.

Käytännössä suunnittelukilpailuun osanottajilta edellytetään osallistamisohjelmaa osana kilpailutyötä.

Asukasraadit ovat myös edellyttäneet, että linja-autoaseman alueelle tulee ympäristötaidetta.

– Lisäksi alueelle halutaan toimintoja, jotka tekevät siitä kaupunkilaisten yhteisen olohuoneen.

Neljäs tavoite, jonka vaikuttajaraadit ovat asettaneet, on se, että rakennusten on oltava kauniita ja ympäristöön sopivia.

Kristiina Koskiaho tulkitsee tätä niin, että hyvin keskeiseen ympäristöön ei haluta rakennuttajien tavanomaista tuotantoa.

– Tämä on niin ydinkeskustaa, että tavoitteen pitää olla korkeammalla. Nyt haetaan jotain yksilöllistä ja tähän ympäristöön sopivaa.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa suunnittelutyöt arvioidaan ainoastaan laatupisteillä.

– Katsotaan ensin, löytyykö laadukkaita töitä, jotka päästetään kakkosvaiheeseen. Sitten tulee asukasraadin aika arvioida jatkoon päässeet työt. Tekijät eivät ole arvioijien tiedossa, mutta palaute menee suoraan heille.

Kakkosvaiheessa hinnallakin on merkitystä. Siihen yltänee 2-4 työtä. Niiden tekijät antavat myös tarjouksen, millä hinnalla lunastaisivat alueen tontit.

– Toisen vaiheen ratkaisussa on merkitystä laatupisteiden lisäksi myös hinnalla.

Kaupunki pidättää itsellään oikeuden olla hyväksymättä mitään kilpailutöistä, jos laatu ja hinta eivät kohtaa. Kilpailun voittaja saa periaatteessa oikeuden lunastaa tontit rakennettaviksi, muttei mihin hintaan tahansa.

Raamit suunnittelulle tulevat Engelinrannan osayleiskaavasta, joka tosin on vielä valituskierroksella korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

– Tämä pohjautuu myös voimassa oleviin maakuntakaavaan ja oikeusvaikutuksettomaan yleiskaavaan.

Ennen rakentamista tehdään asemakaava, joka ei saa ole ristiriidassa valituksen alla olevan osayleiskaavan kanssa.

Suunnittelukilpailun aikataulu on huomattavan kireä. Kristiina Koskiaho toivoo, ettei se karsi osanottajia. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic