Kanta-Häme

Rakkaus panssarivaunuihin toi puolalais-japanilaisen pariskunnan Parolaan häämatkalle

Pienoismallien kautta toisensa löytänyt pari tuli elämysmatkalle Parolaan. Esittelykierros oli vastine joukkorahoituskampanjaan tehdystä lahjoituksesta.
Neuvostoaikainen tankki T-34 hurautettiin käyntiin hääparin Shouko ja Michael Domenin ihastukseksi. Kuvaajana mukana oli morsiamen isä Kazuhisa Domen. Kuva: Pekka Rautiainen
Neuvostoaikainen tankki T-34 hurautettiin käyntiin hääparin Shouko ja Michael Domenin ihastukseksi. Kuvaajana mukana oli morsiamen isä Kazuhisa Domen. Kuva: Pekka Rautiainen

Parolannummen Panssarimuseon rinne sateisena sunnuntaiaamuna ei ehkä kuulosta kaikkein romanttisimmalta kohteelta häämatkalle, mutta joillekin se on unelmien täyttymys.

Parola valikoitui häämatkakohteeksi japanilais-puolalaiselle pariskunnalle Shouko ja Michael Domenille, koska pari oli tavannut panssarivaunujen kautta.

– Työskentelin Puolassa panssarivaunumuseossa. Kirjoitin kirjoja tankeista japaniksi ja sillä tavoin opin kielen, Michael Domen kertoo.

Morsian Shouko Domen puolestaan harrastaa pienoismallien rakentamista panssarivaunuista. Parin ensitapaamisella Michael oli tuonut Parolasta Shoukolle Japaniin tämän toivoman pienoismallin.

– Siitä lähtien kun tapasimme, Shouko on puhunut Parolasta. Täältä kaikki alkoi, Michael Domen kertoo ja paljastaa itse käyneensä museolla jo kolme kertaa.

Morsian panee kuitenkin paremmaksi, hänelle tämä on jo neljäs visiitti Parolaan. Valokuvia ottamaan tulleelle isälle kyseessä on toinen kerta. Silti tankit jaksavat yhä viehättää.

– Niin hienoa nähdä ne jälleen, Shouko Domen sanoo innoissaan parin saapuessa häätamineissaan aamuteelle panssarimuseon kahvilaan.

 

Vaunuajelua ja nuotiomakkaraa

Museovierailu on elämyspaketti, jonka pariskunta on saanut vastikkeeksi lahjoitettuaan rahaa panssarimuseolle osana joukkorahoitushanketta.

Tankkeja on elokuisena sunnuntaiaamuna esittelemässä sekä museon nykyinen johtaja Simo Hautala että väistynyt johtaja Timo Teräsvalli.

– Kuvien oton jälkeen he pääsevät vaunuajelulle ja syömään nuotiomakkaraa, Hautala kertoo hääparille kaavaillusta ohjelmasta.

Juhlahetken kunniaksi korkataan myös alkoholiton skumppapullo.

– Kawaii! Shouko Domen kehuu pinkkiä juomaa söpöksi ja kipuaa sitten tottuneesti T-34-merkkisen panssarivaunun päälle kilistelläksen skumppalaseja Michaelin kanssa.

Hautala arvuuttelee onko morsiamen lempiväri vaaleanpunainen vaiko sittenkin armeijanvihreä.

Pariskunnan hymyt vain levenevät kun tankki käynnistetään voimakkaan jyrähdyksen saattelemana. Sulhanen antaa morsiamelle poskipusun. Tätä hetkeä on odotettu innolla.

Michael ja Shouko Domen tulivat Japanista Parolan panssarimuseolle hääkuvien ottoa varten. Kuva: Pekka Rautiainen

 

Suomeen tullaan juuri tankkien takia

Panssarimuseolla on jo totuttu järjestämään japanilaisturisteille esittelykierroksia.

– Joidenkin turistien Suomen-vierailun ainoa tarkoitus on käydä meillä. Lentokentältä otetaan vuokra-auto tai taksi tänne, Hautala kertoo.

Museon katehankkeeksi toteutettu joukkorahoituskampanja otti Japanissa tuulta alleen muun muassa tankkien pienoismalliharrastajien keskuudessa.

Japanilaisturistien pyhiinvaelluskohteeksi on etenkin muodostunut jatkosodan aikana kehitetty tankki BT-42. Sotakoneena melko surkea panssarivaunu on kerännyt fanijoukon tähditettyään manga-sarjakuvaa sekä anime-elokuvaa.

Michael ja Shouko Domen toivovat voivansa palata Parolaan häiden vuosipäivänä joka vuosi. HÄSA

Kommentti: Tankki kuin Kaaban musta kivi

Panssarimuseon BT-42-panssarivaunu Hattulassa tuntuu olevan japanilaisille kuin musta kivi muslimeille Kaabassa – pyhiinvaelluskohde.

Panssarivaunu on jopa hääkohteena. Saatte suudella nyt tankkia, ei kun morsianta. BT-42 ei ole kokenut vielä sellaista ryntäystä, että se olisi hioutunut suudelmista sileäksi.

Ihmisillä on aina ollut tarve päästä kauas, nähdä maailmaa ja hankkia kokemuksia. Samalla unohtuu, mitä läheltä voi löytyä. Kotinurkat ovat koluttuja. Tai niin usein luullaan, sillä ihminen ei läheskään aina näe lähelle.

Ehkä syy piilee siinä, että arjen pyörittäminen on mekaanista junttausta, rutiinien ja töiden suorittamista tai pahimmillaan vain selviytymistä seuraavaan päivään. Ympäristöä ei muka ole aikaa havainnoida.

Lomalla ollessa jopa asfaltin läpi puskeva rikkaruoho New Yorkin Queensissa näyttää tosi eksoottiselta. Löytyy sitä rappioromantiikkaa vähän lähempääkin.

Toni Rasinkangas

Kuinka Parola saavutti japanilaisturistien suosion? Lue lisää aiheesta ja katso videolta, mistä hype on saanut alkunsa: Surkeasta sotakoneesta tuli japanilaisten pyhiinvaelluskohde