Kanta-Häme

Yhteisen hengityksen rytmissä

 
 
– Katedraali oli lukossa, ehkä suomalaiset eivät rukoile keskellä päivää, pohdiskeli yhdysvaltalainen pianisti Martin Katz perjantaina Vanaja-salissa.
 
Syyskuussa Verkatehtaalla yhdessä sopraano Soile Isokosken kanssa konsertoiva pianisti vieraili ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa ja ehti käydä nykimässä Hämeenlinnan kirkon ovea.
 
– Luterilaiset, katsos. Sivuovi olisi voinut olla auki, häntä valistettiin.
 
Pohjoismainen mentaliteetti! Se myös soi hänen käsissään syyskuisessa Pohjolan tuulia -konsertissa, jossa hän ja Isokoski esittävät Jean Sibeliuksen, Toivo Kuulan, Leevi Madetojan ja Edvard Griegin musiikkia.
 
Perjantai oli Katzille – ja Isokoskelle – myös toisella tavalla ensimmäinen kerta. Entuudestaan ulkonäkötutut tekivät ensi kertaa töitä yhdessä.
 
Katz oli tällä viikolla Suomessa, opettamassa Sibelius-Akatemiassa.
 
”Ei ole syytä yliharjoitella”
Miten kaksi ammattilaista rakentaa yhteisen konsertin, kun harjoitusaikaa on väistämättä niukalti?
 
– Istutaan alas ja tehdään! Mennään ohjelmaa eteenpäin askel kerrallaan ja pysähdytään tarvittaessa. Vielä ei ole tarvinnut pysähtyä, Katz iloitsee.
 
– Etenemme kappale kerrallaan ja pohdimme tempoa ja hidastuspaikkoja. Voi kuulostaa helpolta, mutta tätä edeltää vuosien kokemus ja kuukausien etukäteisvalmistautuminen, Isokoski jatkaa.
 
Katz kertoo pohtivansa etukäteen kappaleiden sanoja ja koettavansa valmistautua kaikkeen, mitä laulaja saattaa tehdä.
 
– Laulajat hengittävät eri tavoin. Yksi nopeasti, toinen hitaasti. Yhteisessä harjoituksessa koetan ymmärtää toisen muusikon rytmiä. Hengitämme yhdessä. Yhteistyö on paitsi henkistä, myös fyysistä.
 
Suomi ei ole Katzille tuttu kieli, mutta ruotsi on niin lähellä saksaa, että esimerkiksi Sibeliuksen kappaleiden sanoma avautuu. Madetoja on Katzille konsertin säveltäjistä vierain.
 
– Se musiikki ei todellakaan ole mistään Sokoksen hyllyltä, hän nauraa.
 
Seuraavat yhteisharjoitukset ovat syyskuussa. Paljonko aikaa vielä tarvitaan?
 
– Ehkä päivä. Korkeintaan kaksi. Jos molemmat tietävät, mitä tekevät, ei ole syytä yliharjoitella. Taika tapahtuu itse konsertissa, Isokoski sanoo.
 
Mestarikurssi myös yleisölle
Konsertin tuottajan Markku Pirin mukaan konsertin lipuista on tähän mennessä varattu puolet. Myös konserttia edeltävä Martin Katzin mestarikurssi on herättänyt kiinnostusta.
 
Katz opettaa kahden päivän ajan pianisti–laulaja-pareja. Kurssille mahtuu korkeintaan kahdeksan paria.
 
Opetuksesta pääsee osalliseksi paljon isompi määrä kiinnostuneita, sillä mestarikurssin katsomoon myydään lippuja.
 
– Niiden päivien jälkeen varmaan ryömin hotelliin. Opettaminen on intensiivistä, ja tilanne on samaan aikaan myös esitys.
 
Soile Isokoski on opettanut laulajia. Sekä hänelle että Martin Katzille parhaita hetkiä opettajana ovat ne, jolloin oppilaan silmissä syttyy ymmärryksen valo.
 
– Hyvä opettaja tekee itsensä tarpeettomaksi, Isokoski sanoo. (HäSa)
 
 
Pohjolan tuulia -konsertti Verkatehtaan Vanaja-salissa 12.9. klo 18.30. Sopraano Soile Isokoski, pianisti Martin Katz. Sibelius, Kuula, Madetoja, Grieg.
 
Martin Katzin mestarikurssi Vanaja-salissa 5. ja 6.9.