Kanta-Häme

Yhteisen katon alla on yhteisöllinen meininki

Useilla hämeenlinnalaisilla järjestötoimijoilla alkaa uusi aika, kun Kumppanuustalo avautuu Kirjastokadulle. Rakennus on toiminut ennen muun muassa ortodoksisena sotilaskirkkona ja kirjastona.

Seuraavien viikkojen aikana rakennuksessa käy kova kuhina, kun uudet vuokralaiset muuttavat tiloihin. Kaikille avoin kansalaistoiminnan keskus kokoaa sisäänsä yhteensä kymmenen eri järjestöä ja yhdistystä.

– Kumppanuustaloon muutto tuntuu todella luonnolliselta, sillä täällä me pienetkin toimijat voimme helposti yhdistää voimamme, sanoo Kettukin toiminnanjohtaja Päivi Lilja.

Kumppanuustalon kaltaista kansalaistoimijoiden yhteistä paikkaa on yritetty perustaa Hämeenlinnaan jo useiden vuosien ajan. Vapaaehtoiskeskus Pysäkin työntekijöiden Leena Mikolan, Marianne Maatraiva-Sinisillan ja Eija Kivekäs-Rytkösen mukaan yhteinen paikka on todella odotettu.

– Parasta uudessa Kumppanuustalossa on yhteisöllisyys. Voimme tehdä paremmin yhteistyötä muiden yhdistysten ja järjestöjen kanssa, kun olemme saman katon alla, Kivekäs-Rytkönen sanoo.

Tiloja vuokralla myös ulkopuolisille

Yhdistykset ja järjestöt muuttavat Kumppanuustaloon syyskuun ja lokakuun aikana.

Talon aukioloaikoja ei ole vielä päätetty. Toiminnanjohtajan sijainen ja järjestöyhteistyön koordinaatti Sara Löyttyjärvi Hämeenlinnan seudun Setlementistä arvelee Kumppanuustalon olevan tulevaisuudessa auki arkipäivisin toimistoaikoina.

Järjestöille on vuokrattu tilaa noin 600 neliömetrin edestä, ja kaikki kuukausivuokratilat ovat nyt täynnä. Vuokrat ovat tällä hetkellä 20 euroa neliöltä.

– Pienelle toimijalle vuokra on aika korkea, mutta kyllähän se sisältää paljon. Sijaintiinsa nähden vuokra on kuitenkin kohtuullinen, Lilja sanoo.

Myös ulkopuoliset voivat vuokrata kokoontumistiloja silloin kun ne ovat vapaana kuukausivuokralaisilta.

Upeat haastavat puitteet

Vanhan rakennuksen puitteet ovat upeat, mutta rakennuksen muuttaminen järjestötoimijoille sopivaksi ei käynyt käden käänteessä. Rakennukseen piti rakentaa muun muassa hissi, invalidivessa ja uusi keittiö. Muutostyöt maksoivat yhteensä noin 450 000 euroa.

Myös nykyisellään vanha rakennus tuo toimintaan haasteita.

– Taidetilanahan rakennus toimii upeasti, mutta esimerkiksi vintille ei ole hissiä ja vintin rappuset ovat todella kapeat. Me kuitenkin joudumme kantamaan sinne näitä tauluja, Lilja sanoo.

Taloon muuttavat Vapaaehtoiskeskus Pysäkki, Hämeenlinnan seudun Setlementti ry, Hämeenlinnan kaupungin Monikulttuurityö, Hämeenlinnan Seudun Nuorisoasunnot ry, Hämeenlinnan Seudun A-kilta ry, MLL Hämeen piiri ry, Hämeen Sininauha ry, Rikosuhripäivystys, Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki Kettuki ry, Finfami – Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry, Hämeenlinnan mielenterveysyhdistys Hämi ry ja Hämeenlinnan Raamattu Puhuu ry.(HäSa)

Kumppanuustalon avoimet ovet 30.10. kello 10–18, Kirjastokatu 1.

Menot