Kanta-Häme

Yhteiskunnan vastuu on saavuttanut lakipisteensä

Hämeenlinna

– Aikanaan ei jääty odottamaan Pietarin apua. Siinä on jotakin ihailtavaa, Vakuutusyhtiö Pohjantähden toimitusjohtaja Arto Jurttila sanoo.

Jurttila puhuu Pohjantähden perustamisesta 120 vuotta sitten. Hämeeseen perustettiin palovakuutusyhdistys, josta kehittyi nykyinen Pohjantähti. 1800-luvun lopulla Suomessa elettiin kansallisen heräämisen ja kehityksen aikaa.

– Asiat ymmärrettiin ottaa omiin käsiin. Tässä voi olla eväitä myös meille tulevaisuuteen.

Jurttila uskoo, että suomalaiset jossain määrin kaipaavat sellaista yhteisöllisyyttä kuin oli ennen.

– Ihmisillä on tarve kuulua johonkin. Haetaan samanmielisyyttä. Se ei voi kuitenkaan enää olla paikkakuntakohtaista.

Suomessa on pitkään siirretty yhä enemmän vastuuta yhteiskunnalle. Jurttila uskoo, että tämä kehitys on tullut lakipisteeseen. Nyt yksilöiden ja yhteisöjen on otettava lisää vastuuta.

– Pitäisikö kansakunnan tulla puoliväliin vastaan, jotta yhteiskunta kykenee hoitamaan oman tehtävänsä?

– Nyt ei ole perhettä tai sukua vastaamassa asioista. Jonkin muun yhteisön on otettava vastuu.

Jurttila myöntää, että ihmisillä on erilainen käsitys asioista.

YHTEISKUNNAN on sosiaali- terveydenhuollossa mahdoton vastata kaikesta, koska tehtävillä näillä aloilla ei ole mitään rajaa. Kaikkia ei hoideta.

– Mitä tehtäisiin sairaskuluvakuutuksilla, jos yhteiskunta hoitaisi kaiken, Jurttila kysyy.

Finanssiala on pyytänyt yhteiskuntaa antamaan hoitolupauksen siitä, mistä se vastaa. Tällaista lupausta ei ole tiedossa.

– Tuntuu siltä, että poliitikot eivät uskalla sanoa sitä ääneen.

Jurttilan mielestä päättäjät aliarvioivat suomalaisten kykyä mieltää asioista, kun he eivät myönnä julkisten palvelujen rajallisuutta.

Keskustelussa asetetaan yleensä vastakkain julkinen ja yksityinen sosiaali- ja terveydenhuolto.

– Vakuutusyhtiötkin tarvitsevat tehokasta julkista järjestelmää.

Pohjantähti perustettiin alueelliseksi vakuutusyhtiöksi. Jurttila muistuttaa, että Suomi oli pitkään paikallisten toimijoiden maa. Pohjantähti muuttui vasta 1990-luvulla valtakunnalliseksi yhtiöksi, mutta nyt vakuutusmarkkinat ovat eurooppalaiset tai jopa globaalit.

– Toimimme vain Suomessa, mutta yhtiö on kansainvälinen. Sijoitustoimintamme on kansainvälistä ja asiakkaidemme odotuksiin vaikuttavat kansainväliset trendit ja odotukset.

ULKOMAISET todella suuret yhtiöt ovat tulleet Suomeen useille aloille, joilla niitä ei uskottu näkevän. Jurttila uskoo, että kansainväliset yhtiöt saapuvat myös vakuutusmarkkinoille. Ne iskevät kuitenkin hyvin kapeille alueille.

– Ne voivat tulla omaisuusvakuuttamisessa aloille, joissa tuote, esimerkiksi auto, on hyvin samanlainen eri maissa.

Jurttila muistuttaa, että vakuutustoiminta edellyttää asiakashallintaa. Pankit sulkevat Suomessa asiakashallintaan väkeä asuntolainoille, joihin liitetään kaikki kotitalouksien finanssiasiat.

– Toimimme samassa ympäristössä kuin isot kilpailijat. Olemme löytäneet ja löydämme konstit kilpailuun.

Jurttilan mielestä Pohjantähden perusasiat ovat kunnossa ja sillä on vahva yrityskulttuuri. Suuret kilpailijat ovat yleensä muiden yritysten omistamia vakuutusyhtiöitä.

– Olemme vahvoja, koska emme ole kenestäkään riippuvaisia.

Useat yhtiöt sulkevat konttoreitaan ja muuttavat palvelujaan sähköisiksi. Pohjantähti ylläpitää suhteellisen laajaa konttoriverkkoa.

– Haemme kasvua emmekä tavoita useita ryhmiä digitaalisesti. On arvostettava asiakkaiden tarpeita, kun verkkopalvelua kehitetään.

HÄMEENLINNASSA Pohjantähti on iso ja merkittävä yritys. Jurttilan mukaan yhtiölle on edelleen iso merkitys sillä, miten sen tärkeillä alueilla Kanta-Hämeellä ja Pirkanmaalla menee taloudellisesti.

– Jos Hämeenlinna menettää työpaikkoja, se on meille menetys. Jos se saa tänne yrityksen, se on meille merkittävä asia.