Kanta-Häme

Yhteisöllisyys toi leikkipuiston

Torvisoittoa, jäätelöä, mehua, ilmapalloja ja paljon lapsia. Ja päälle vielä aurinkoinen kesäsää. Näistä aineksista oli Tuleksin uuden leikkipuiston avajaisjuhla tehty perjantaiaamuna Turengin kävelykadulla.

Uudet leikkivälineet pääsivät tietysti asiantuntijoiden käsittelyyn heti, kun Janakkalan ”The Ilves” eli Timo Mäkynen sai puheen pidetyksi ja vihkiäisnauhan leikatuksi.

– Tämä on ollut hatunnoston arvoinen suoritus. Papukaijamerkki yrityksille ja muille toimijoille, ilvesmaskotti hehkutti.

Puheen jälkeen Mäkynen kertoi toimineensa jo noin vuoden ajan eri tilaisuuksissa kunnan tunnusmaskottina. Janakkalahan alkoi markkinoinnissaan käyttää ”The Ilves” -hahmoa keväällä 2015, Janakkala rokkaa -kampanjan päätteeksi.

Juhlaväkeä oli esimerkiksi Jänispolun päiväkodista. Viisivuotias Iida Penttinen viihtyi kavereittensa kanssa kiipeilytelineellä, joka oli ehtinyt tulla hänelle jo tutuksi aiemmilta kerroilta.

– Olen käynyt täällä jo ainakin viisi kertaa. Tykkään myös hämähäkkikeinusta, Iida selitti jäätelönsyönnin lomassa.

Turengin ydinkeskustassa sijaitseva puisto valmistui heinäkuun puolivälin tienoilla. Puiston idea on peräisin kitarayrittäjä Juha Ruokankaalta. Aikaa ideasta toteutukseen meni puolitoista vuotta.

Janakkalan yrittäjäyhdistys sai hankkeelle rahankeräysluvan, ja viime talvena ja keväänä toteutettu keräys tuotti 32 000 euroa. Sillä rahalla tilattiin suomalaiselta Lappset oy:ltä leikki- ja liikuntavälineitä.

Monet janakkalalaiset yritykset ja yhdistykset olivat mukana tässä Turengin hiljaista keskustaa elävöittävässä leikkipuistoprojektissa. Esimerkiksi motoriikkarata rakennettiin Lidlin kustantamana.

– Puisto on ollut jo ahkerassa käytössä. Aina siellä on ollut vähintään joitakin ihmisiä, Lidlin tavaranhallintapäällikkö Virve Sinkkonen kertoi tyytyväisenä samalla kun tarjoili pikkuväelle mehua.

Kunnan viestintäpäällikkö Leena Joutsenniemi kertoi, että osa yritysten lahjoituksista kertyi haastekampanjalla, missä yritykset haastoivat toinen toisiaan osallistumaan keräykseen.

– Huomattava summa, yli kuusituhatta euroa kertyi maaliskuussa Turengissa hukkuneen pienen Muru-tytön muistoksi.

Janakkalan Osuuspankki oli mukana niinkin, että antoi omistamansa maa-alueen puiston käyttöön.

Mukana projektissa oli myös kunnan nuorten työpaja, joka valmisti puistoon puuhevosia, hiekkalaatikon, penkkejä ja aitaelementtejä.

Kuntalaiset saivat äänestää kahdesta vaihtoehdosta, minkälaisia välineitä puistoon tilataan. Välineet on valittu niin, että niitä voivat käyttää kaikenikäiset kuntalaiset, pikkulapsista ja nuorista aina eläkeikäisiin saakka.

Paikallisen kuntosalin edustajiakin oli avajaisissa paikalla. Yritys järjestää heti alkusyksystä aikuisille suunnatun Puistokeikkujat-kurssin. HäSa