Kanta-Häme

Yhteisöohjaaja Heidi Eronen sujuvoittaa vanhusten asuntosäätiön asukkaiden arkea ja aktivoi heitä toimintaan

Heidi Eronen kiertää Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön asukkaiden luona Kalvolasta Renkoon.
Veikko Repo on asunut Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön asunnossa yli 8 vuotta. Heidin homma piristää tätä taloa, sanoo Repo uudesta yhteisöohjaajasta Heidi Erosesta. Heikkilänkatu 4:n kerhotilassa vietettiin viikolla talon 30-vuotisjuhlia.

Kaksi kuukautta uudessa työpaikassa on lyhyt aika, mutta Heidi Erosella on syntynyt jo vahva tunne, että häntä tarvitaan.

– Minut on otettu todella lämpimästi vastaan. Yllättävintä on ollut vanhusten välittömyys.

Eronen aloitti elokuussa Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön ensimmäisenä yhteisöohjaajana. Hänen työnkuvaansa kuuluu sujuvoittaa asukkaiden arkea ja edistää heidän aktiivisuuttaan.

– Käytännössä se voi olla kuulumisten vaihtoa kahvikupposen ääressä tai istumatanssien järjestämistä. Jos asukkaalla on herännyt kysymyksiä vaikka edunvalvonnasta, minua on helppo lähestyä.

75-vuotias Veikko Repo on asunut säätiön talossa Heikkilänkadulla yli kahdeksan vuotta. Hän kutsuu Erosta jo ystäväksi.

Repo toivoo, että yhteisöohjaaja järjestäisi pelituokioita, kävelyjä ja kulttuurikäyntejä ja kertoo samaan syssyyn käyneensä äskettäin retkellä Aulangon tekosaaressa ja olevansa menossa teatteriin.

– Heidin homma piristää tätä taloa. Kun saisi vielä miehiä mukaan toimintaan.

Heidi Eronen näkee itsensä ennen kaikkea mahdollistajana, linkkinä asukkaiden ja palveluiden välillä.

– Voin viedä kaupungille viestiä mitä vanhuksille kuuluu ja toisaalta kertoa vanhuksille mitä kaupungilla on tarjota heille.

Aloite yhteisöohjaajan palkkaamisesta tuli säätiön asukkailta itseltään. Monenlaiset kynnykset madaltuvat, kun apuna on ammattilainen.

– Ihmiset ovat tulleet sanomaan, että tuo naapuri, jonka nimen kuulen nyt ensimmäistä kertaa, on oikein mukava naapuri.

Eronen on Hämeen ammattikorkeakoulusta valmistunut sosionomi ja ohjaustoiminnan artenomi. Hän on työskennellyt aikaisemmin mm. Lautsian lomakeskuksessa, vetänyt Kanta-Hämeen muistiyhdistyksen vertaistukiryhmää ja järjestänyt toimintatuokioita Ilveskodissa.

Työsuhde on vuoden määräaikaisuus, mutta käytännön kokemukset vaikuttavat sekä sen jatkuvuuteen ja sisältöön.

Tällä hetkellä Heidi Eronen käy 15 eri kohteessa. Yleensä yhdessä talossa aamupäivällä ja toisessa iltapäivällä. Hän pyrkii olemaan läsnä puolestatoista tunnista kahteen tuntiin.

– Säännöllinen rytmi on tärkeä. Kierrän kuin kirjastoauto, nauraa Eronen.

– Välillä on ollut aika haipakkaa, mutta samalla kun toivon voimaannuttavani ihmisiä, saan heiltä voimaa tehdä tätä työtä.

Säätiön asuntokohteet sijaitsevat ympäri Hämeenlinnaa kantakaupungista pitäjiin, joten paikasta toiseen siirtyminen vie melkoisesti yhteisöohjaajan työaikaa.

Asukkaita taloissa on noin 450.

– Vielä en tunne kaikkia nimeltä.

Joissakin taloissa asukkailla on tapana kokoontua yhteen oma-aloitteisesti. Erosen mukaan kaikki talot ovat omanlaisia, ja aktiivisuuden tasoon vaikuttavat luonnollisesti muutokset asukkaiden elämäntilanteissa.

Tärkeimpänä tavoitteenaan Eronen pitää vanhusten yksinäisyyden tunteen poistamisen ja yhteisöllisyyden lisäämisen, sillä niiden vaikutus hyvinvointiin on suuri.

– Sanotaan, että Hämeenlinna on puistojen kaupunki. Minusta siitä voisi kehittyä yhteisöjen kaupunki, sanoo Eronen. HÄSA

Vanhusten asuntosäätiö

Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiö on perustettu 1979.

Kuuluu Hämeenlinnan kaupungin konserniin.

Säätiö vuokraa omistamiaan ja hallitsemiaan asuntoja 60 vuotta täyttäneille hämeenlinnalaisille.

Yhteensä

31 kohdetta, joissa yli 600 asuntoa.

Kaupunki järjestää asukkaiden tarvitseman avun ja kotihoidon.

Sosionomi Heidi Eronen palkattiin elokuussa säätiön ensimmäiseksi yhteisöohjaajaksi.