Kanta-Häme

Yhteistyö etsii nyt uusia uria seudulla

Projektilla on hyvä olla alku ja loppu, todetaan seutuneuvottelukunnan pöytäkirjassa. Yhteistyöhön etsitään uutta näkökulmaa lähiaikoina.

Kuntaliitoksista ei Hämeenlinnan seudulla tehdä lisäselvityksiä. Se oli tiedossa jo etukäteen. Kunta- ja palvelurakenneselvityksen pohjilta on kuitenkin käynnistetty monia käytännön yhteistyöhankkeita.

Yhteistyön lisäämiseen työllisyyskysymyksissä on viime aikoina kiinnitetty erityistä huomiota.

– Se on meille erittäin tärkeää. Työttömyydestä aiheutuvat menot ovat yhä enemmän kuntien kannettavina, Janakkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) painottaa.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on samaa mieltä ja korostaa erityisesti puuttumista nuorisotyöttömyyteen.

Ikäihmisten hoivaketjun sujuvuus halutaan myös taata. Seudun terveyskeskussairaalat tekevät tässä yhteistyötä. Pian tulee keskusteluun keskussairaalan siirtoviivemaksusta luopuminen. Sujuva hoitoketju tekee tämän ns. sakkomaksun tarpeettomaksi.

Seutuneuvottelukunta on kokoontunut tänä vuonna vain kerran. Se totesi tuolloin yhteistyökuvioita selvittäneiden työryhmien työn päättyneen. Seudun kuntajohtajat saivat tehtäväkseen pohtia, miten seutuyhteistyötä jatketaan.

– Ei siinä asetettu mitään dead linea esitykselle. Tässä ei ole mitään päivän polttavia kysymyksiä juuri nyt, Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) kertoo.

Samoilla linjoilla on neuvottelukunnan puheenjohtaja Kari Ilkkala (ps.) Hämeenlinnasta.

– Seutuyhteistyö ei suinkaan lopu, mutta nyt tavoitellaan toimintatapaa, jolla työtä voidaan tehdä pitkäjänteisesti.

Suunnitelmissa on opintomatka Tampereelle, jossa seutuyhteistyöllä on pysyvä organisaatio.

Oman mausteensa työhön on Hämeenlinnan seudulla tuonut se, että Hattula ja Janakkala rajasivat alun perin kuntarakenteen muutoksen, siis kuntaliitoksen, ulos selvityksistä.

Jännitettä syntyi myös hämeenlinnalaisittain kiistellyn poliitikon, Kari Ilkkalan, valinnasta neuvottelukunnan puheenjohtajaksi.

– Mielestäni hän on toiminut erittäin asiallisesti, Ventola huomauttaa.

Uuden eduskunnan ja tulevan hallituksen linjaukset varsinkin sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta ovat ilmassa.

– Kyllä kaikki viittaa jonkinlaiseen maakuntamalliin. Kanta-Hämeessä jatketaan omaa valmistelua palvelutuotannon ympärillä. Häsa

Päivän lehti

9.4.2020