Kanta-Häme

Yhteistyökuvio tuo tanssia Riihimäelle

Ensi vuonna Riihimäen Teatterissa nähdään taas neljä ensi-iltaa. Teatteri on yhdistämässä voimiaan kuopiolaisen Tanssiteatteri Minimin kanssa. Näin kaksi pientä teatteria turvaa elämänsä jatkuvien säästöjen ja leikkausten keskellä.

Teatteri pystyy pitämään vakituisen henkilökuntansa ja viemään edelleen esityksiä vanhusten palvelutaloihin ja päiväkoteihin.

– Riihimäelle saadaan näyttämölle kahden oman ensi-illan lisäksi kaksi yhdessä tuotettua sekä lisäksi tanssiteatterin vierailuesityksiä, valottaa teatterin toimitusjohtaja Matti Arnkil tulevaisuutta.

Teatteri on viime syksystä lähtien etsinyt tapaa, millä se pystyy tulemaan toimeen kaupungin leikatessa tukeaan 125 000 eurolla 500 000 euroon vuodessa. Teatteri esitti neljä vaihtoehtoa. Yhteistyö Riihimäen Teatterin ja Minimin kesken näyttää taivuttavan kaupungin päättäjät jatkamaan teatterin tukemista.

– Ensi maanantaina kaupunginvaltuustossa ratkaistaan, sitoutuuko kaupunki kolmeksi vuodeksi tukemaan meitä minimissä puolella miljoonalla eurolla vuodessa, kertoo Arnkil.

Myönteinen päätös katkaisee teatterille myönnetyn kaupungin tuen leikkaukset ainakin hetkeksi. Siitä huolimatta teatteri menettää valtionosuuksina ja kaupungin tukena 200 000 euroa eli neljänneksen tuloistaan.

Yhteistyökuvio Minimi-teatterin kanssa on monimutkainen kuvio, mutta sitä on kokeiltu jo kahteen otteeseen. Idean takaa löytyy taitelijaprofessori Mikko Roiha, joka on myös Minimin johtoryhmässä.

– Akseliteatterimallissa kumpikin teatteri säilyttäisi taiteellisesti itsenäisen roolinsa ja voisi kehittää yhteistyönä suomalaiselle teatterikentälle uudenlaista toimintamuotoa.

Riihimäen Teatteri ja Minimi lähtevät ensi vuonna toteuttamaan kahta näytelmää yhdessä neljän muun ammattiteatterin kanssa. Riihimäen Teatteri ja Minimi palkkaavat yhdessä näytelmään yhden näyttelijän ja muut teatterit antavat kukin mukaan yhden näyttelijöistään.

– Syntynyt viiden näyttelijän joukko harjoittelee Mikko Roihan ohjaamana Berliinissä näytelmää kuuden viikon ajan. Sitten näytelmä tuodaan Suomeen ja sitä esitetään mukana olevissa teattereissa kussakin 20 kertaa.

Berliinin mukaantulo selittyy sillä, että Mikko Roiha asuu Berliinissä ja työskentelee sieltä käsin suomalaisissa tuotannoissa, Tanssiteatteri Minimissä sekä Vapaa Teatterissa.

Kaikkiaan yhteistyönä valmistunutta näytelmää esitetään siis sata kertaa ensi vuoden aikana.

Vuonna 2018 on tarkoitus muuttaa kuviota siten, että Riihimäen Teatteri ja Minimi tekisivät yhteistyötä Vapaa Teatterin kanssa. Tällöin Vapaa Teatteri kiinnittäisi freelancer-näyttelijöitä ja teatterit tukisivat näytelmän tuottamista. Näytelmä kiertäisi mukana olevissa teattereissa.

– Idea on, että Minimin ja meidän yhteistyö on jatkuvaa, mutta muut yhteistyöteatterit vaihtuvat.

Jos Riihimäen Teatteri joutuisi turvautumaan pelkkiin vieraileviin esityksiin, teatteri ei pystyisi pitämään lainkaan omaa näyttelijäkuntaa. Se merkitsisi, ettei päiväkodeissa, palvelutaloissa tai tapahtumissa nähtäisi oman kaupungin teatteria. HÄSA

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic