Kanta-Häme

Yhteistyötä syventämässä

– Ajatella, että tämä on ensimmäinen kerta, kun olen tilaisuudessa, jossa on seudun kolmen kunnan valtuutetut yhdessä. Näitä voisi järjestää säännönmukaisesti!

Tätä mieltä oli pitkäaikainen hämeenlinnalaisvaltuutettu Kirsi Ojansuu (vihr.) historian ensimmäisestä seutufoorumista, joka järjestettiin Hämeenlinnan Wetterissä keskiviikkona.

Kaikki eivät paikalla

Kutsuttuna olivat tosiaan kaikki seudun kunnanvaltuutetut. Läheskään kaikki eivät kuitenkaan olleet noudattaneet kutsua. Esimerkiksi janakkalalaisia valtuutettuja näytti olevan paikalla kymmenkunta, vaikka valtuustossa istuu 43 päättäjää.

Näyttää kuitenkin siltä, että seutuyhteistyössä on nyt otettu uusi vaihde päälle, kuten Hämeenlinnan kaupunginhallituksen jäsen Kari Ilkkala (ps.) toivoikin sen jälkeen, kun hänet oli valittu seutuneuvottelukunnan puheenjohtajaksi. Ilkkala toimi seutufoorumin kokoonkutsujana ja puheenjohtajana.

Ensimmäisen seutufoorumin teemana oli seudullinen vetovoima, josta alusti Helsingin eläkkeellä oleva elinkeinojohtaja, ”elinvoimapolitiikan harrastaja” Eero Holstila.

Loistava sijainti ei yksin riitä

Holstilan mielestä tärkeä vetovoimatekijä seudulle on HHT-akseli eli Helsingin ja Tampereen välinen kasvukäytävä, Suomen selkäranka.

– Hyvä, että Hämeenlinna otti HHT-johtajuuden, Holstila sanoi.

Mutta vaikka Hämeenlinnan seudun sijainti on loistava, se voi silti epäonnistua, siitä voi tulla väliinputoaja.

– Kasvun eteen on tehtävä paljon työtä. Kasvupaine ei automaattisesti purkaudu tänne.

Holstila huomautti, että Helsingissä on jo olemassa ”Lisää kaupunkia Helsinkiin” – kansanliike. Lapsiperheet muuttavatkin Kallioon eivätkä esimerkiksi Janakkalaan.

Elinvoimaa pienistä tapahtumista

Holstilan mielestä Hämeenlinnan tuleva tapahtumapuisto on hyvä asia, mutta vieläkin tärkeämpää on, että saadaan paljon pieniä tapahtumia, ja että kuntalaiset itse järjestävät tapahtumia. Niin seudulle saadaan elämää ja elinvoimaa.

Kirsi Ojansuu sanoi uskovansa, että Hämeenlinnassa ollaan jo uuden kynnyksellä.

– Kun vain virkakoneistokin uskaltaisi irrotella.

Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) kiinnitti huomiota siihen, että Helsingin nettokasvuksi ennustetaan 12 000:ta asukasta vuosittain.

– Kyllä me ollaan huonoja, jos me ei tuhatta saada, Ilmarinen sanoi.

Visio vai pienet askelet

Konsultti Jarkko Majava esitteli palvelu- ja kuntarakenneselvitystyötä. Palveluiden osalta työ alkoi vuodenvaihteessa ja jatkuu huhtikuulle, kuntarakennetyö alkaa toukokuussa ja päättyy elokuun lopulla.

Hän kehotti miettimään, olisiko nyt tarve pohtia seudun visiota vai mennäänkö eteenpäin pienten askelten politiikalla.

Palvelurakennetyötä tehdään virkamiesvoimin viidessä työryhmässä, ja näiden ryhmien puheenjohtajat esittelivät lyhyesti työtään.

Ryhmäthän ovat sote (sosiaali- ja terveys), sivistys, elinvoima, maankäyttö sekä hallinto- ja tukipalvelut.

Maapolitiikkaa yhdessä

Maankäytön ryhmää vetävä Tarja Majuri Hämeenlinnasta esitti, että esimerkiksi viranomaispalvelut kunnat voisivat hoitaa yhdessä.

– Maapolitiikka kannattaisi hoitaa niin, ettei päästettäisi hintoja käsistä, vaan hyväksyttäisiin se, että kaupunki ja kunta ostavat maata halvemmalla kuin yksityiset.

Lopuksi valtuustojen puheenjohtajat pääsivät kommentoimaan kuulemaansa ja seutuyhteistyötä muutenkin.

– Luottamus on tärkein asia. Me tunnetaan toisemme emmekä ole peikkoja toisillemme. Syventävää yhteistyötä on löydettävissä, katsoi Kaj Nordenswan (kesk.) Hattulasta.

Päästään rajojen yli

Janakkalan valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoisen (kok.) mielestä liikenneväylät, niin rautatie kuin maantietkin, ovat tärkeitä. Lisäksi hän piti hyvänä, että yhteistyöryhmissä on puhuttu seudullisesta palvelusetelistä.

– Hyvä, että rajojen yli päästään.

Hämeenlinnan valtuuston varapuheenjohtaja Helena Hirviniemi (kok.) iloitsi siitä, että seutuyhteistyö on taas laajenemassa hiljaisten vuosien jälkeen.

– Joka tapauksena tästä on tulossa syvenevää yhteistyötä, vaikkei kuntarakenne muuttuisikaan. (HäSa)