Kanta-Häme

Yhtenäiskoulusta edessä kova vääntö

Ensi maanantaina kunnanvaltuustossa ratkeaa, toteutuuko Lopen kirkonkylän koulunkäyntialueella yhtenäiskoulu.

Jos yhtenäiskouluun siirrytään, Kirkonkylän, Joentaan ja Länsi-Lopen alakoulut sekä yläkoulu ovat yhtä ja samaa koulua.

Viime joulukuussa valtuuston käynnistämä yhtenäiskoulun selvitystyö on törmännyt vahvaan kritiikkiin.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta otti esitykseen kielteisen kannan, mutta kunnanhallitus päätyi esittämään valtuustolle yhtenäiskouluun siirtymistä.

– Muutos tarkoittaisi, että yhtenäiskoulu toimisi kuudessa eri rakennuksessa. Joentaan ja Länsi-Lopen koulut ovat kaukana kirkonkylästä, jossa rakennuksia on neljä. Yhtenäisyys jää nimelliseksi, epäilee kasvatus- ja koulutuslautakunnan varapuheenjohtaja Anniina Lucenius (kok.).

Esimerkiksi Hämeenlinnassa jo käytössä oleva yhtenäiskoulu muodostaa oppilaille yhtenäinen oppimispolku ensimmäiseltä luokalta yhdeksännelle luokalle.

Lopella selvitystyöryhmä esittää mallin eduiksi mahdollisuutta kierrättää opettajakuntaa, käyttää tiloja ja välineitä nykyistä joustavammin.

Kirkonkylän yhtenäiskoulun johdossa olisi kaksi rehtoria, joista toinen olisi pedagoginen ja toinen hallinnollinen johtaja.

Miksei Lopella selvitelty yhtenäiskoulua koko kuntaan?

– On haluttu lähteä liikkeelle kirkonkylän koulunkäyntialueelta, joka on hallittavan kokoinen kokonaisuus ja katsoa, millainen malli Lopelle sopii, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Peltomäki (kesk.).

Peltomäki korostaa, että selvitystyö käynnistyi kunnanvaltuuston viime joulukuussa tekemän päätöksen nojalla. Yhtenäiskoulun selvittely on hyväksytty osaksi kunnan strategiaa.

– Kyseessä ei ole nykytilanteen arvostelu vaan halu kehittää ja hioa hyvää kouluamme vieläkin paremmaksi, Peltomäki korostaa ja toteaa, etteivät säästöt ole tavoitteena vaan kyse on investoinnista.

Yhtenäiskoulun toteuttamista vastustavat näkevät mallin käyttöönoton olevan askel, joka vie kohti pienten koulujen lakkauttamista.

Länsi-Lopen koulu syntyi Vojakkalan ja Topenon koulut yhdistämällä. Nykyvaltuusto on päättänyt, ettei pikkukoulujen tulevaisuutta sen toimikaudella uhata.

– Yhtenäiskoulu yhdistää hallinnollisesti Länsi-Lopen ja Joentaan koulut kirkonkylän yläkoulun ja alakoulun kanssa. Emme tiedä, mitä tuleva valtuusto päättää. Pelkäämme pienten kyläkoulujen puolesta, Anniina Lucenius sanoo.

Marja Peltomäellä on kunnanhallituksen puheenjohtajan paikalta selkeä näkemys kouluverkkokeskustelusta.

– Seitsemän vuoden keskustelu on näyttänyt, että kuntalaisilla ja päättäjillä on vahva, yhtenäinen tahto pitää pikkukoulut yllä. Yhtenäiskoulu ei uhkaa niitä vaan antaa mahdollisuuden kehittää niiden tasavertaisuutta, Peltomäki toteaa tiukasti.

Lopen kunnanvaltuusto päättää yhtenäiskoulusta maanantai-iltana. HÄSA

Menot