Kanta-Häme

Yhtiöitä ohjataan lempeällä kädellä

Hämeenlinnan kaupungin controllerien esimies, laskentapäällikkö Hannu Kämäräinen yllättyy kuullessaan, ettei kaupungin yhtiöissä noudateta kaikilta osin valtuuston määrittelemiä konserniohjeita.

– Itse en ole kiinnittänyt tähän asiaan huomiota. Aika jännä, jos tämä ohje on järjestelmällisesti jäänyt yhtiöissä huomiotta, kun ei ole tämän kummemmasta asiasta kyse. Nämä ovat sen tyyppisiä asioita, joihin tarkastustoimiston ja -lautakunnan tulisi kiinnittää huomiota.

Hän kertoo, ettei kaupungillakaan ole erikseen tietoa yhtiöiden johtajien palkkioista.

– Ei meillä ole mitään varjotoimintakertomuksia tai muita sen kummempia tietoja, jos niitä ei ole toimintakertomuksiin kirjattu. Sinun on syytä olla yhteydessä yhtiöihin ja pyytää tiedot käyttöösi niistä, Kämäräinen kehottaa.

Rekisteritietojen puute ihmetyttää

Kämäräinen ei ole myöskään tietoinen siitä, etteivät kaikkien yhtiöiden tilinpäätöstiedot viime vuodelta vielä näy kaupparekisterissä.

– On se ihme, kun ollaan kääntymässä jo syksyn puolelle. Kyllähän niiden pitäisi jo olla lähtenyt rekisteriin. Kysy tästäkin asiasta yhtiöiltä itseltään, Kämäräinen patistaa.

Vekka arvelee ohjeen unohtuneen

Kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) arvelee, etteivät yhtiöt tahallaan ole rikkoneet konserniohjeita.

– Osa menee varmaan vahingon piikkiin: ei ole hoksattu, kun ohjeita tulee aika lailla muutenkin. Lisäksi parin yhtiön kohdalla on muistaakseni edelleen voimassa vanha johtajasopimus, jonka mukaan palkkatiedot eivät ole julkisia, Vekka sanoo.

Hän kuitenkin toteaa, että koska kyseessä on poliittisestikin herkkä aihe, yhtiöiden kannattaisi tiedottaa asiasta oma-aloitteisesti.

– Kyllähän periaate on, että konserniohjeita noudatetaan. Niiden jalkauttamisessa käytäntöön on edelleen töitä. Mutta homma etenee, lempeästi ohjaten, Vekka naurahtaa.

Lisää tietoa kaupungin sivuille?

Kaupunginteatterin talousjohtajan ideaan kaupunginyhtiöiden toiminta- tai vuosikertomusten kokoamisesta yhteen paikkaan kaupungin internetsivuille Vekka pitää pohtimisen arvoisena.

– Se ei ole välttämättä ollenkaan pöllömpi ajatus. Voisi olla ihan hyvä kerätä tiedot vaikkapa konsernijaoston yhteyteen tai kaupunginyhtiöistä kertovalle alasivulle, Vekka sanoo. (HäSa)

Menot