Kanta-Häme

Yhtiöittäminen vahvistaa HPK:ta taloudellisesti

HPK:n edustusjääkiekon toiminta siirtyy osakeyhtiöön 15 vuotta sen jälkeen, kun lähes kaikkien muiden perinteisten SM-liigaseurojen toiminta yhtiöitettiin. Vapun jälkeen HPK:n edustusjääkiekon lippua kantaa HPK Liiga -niminen osakeyhtiö.
 
– Tavoitteena on vahva taloudellinen asema. Haluamme varmistaa, että jääkiekon SM-liigan pelaaminen Hämeenlinnassa jatkuu, sanoo HPK-Edustusjääkiekon toimitusjohtaja Risto Korpela.
 
Uutta yhtiötä ei perusteta vaan HPK ottaa HPK:n edustusjääkiekon tuki -yhtiön uuteen käyttöön. Yhtiön perustivat HPK:n tukijat ja seurat vuonna 2006, jolloin HPK voitti jääkiekon Suomen mestaruuden. Patentti- ja rekisterihallitukseen on jo lähetetty paperit yhtiöjärjestyksen muuttamisesta.
 
Tukiyhtiön osakesarjat on yhtenäistetty ja 1 000 euron osakkeet on splitattu nimellisarvoltaan 200 euroksi. Osakkeiden nykyistä pienempi arvo helpottaa niiden myyntiä kannattajille.
 
– Yhtiöön on jo kerätty merkintäsitoumuksia niiltä, jotka voivat sijoittaa siihen tavallista suurempia summia, Korpela kertoo.
 
Osakkeita ryhdytään myymään yleisöannilla ensi kesänä. Julkiseen antiin tarvitaan esite, johon taas tarvitaan tarkat tiedot tilinpäätöksistä. Tilikaudet päättyvät vappuna ja tilit on perinteisesti vahvistettu kesäkuussa.
 
– Haluamme säilyttää yhteisöllisyyden myös laajalla omistuksella. Osakkeita on jo kyselty, Korpela sanoo.
 
Toimitusjohtaja Korpela ei osaa arvioida, kuinka paljon osakkeita myydään yleisöannilla. SM-liigajoukkueilla on vähän kokemusta laajoista yleisöanneista.
 
– Haaveena on, että jonain päivänä yhtiökokoukseen jäähallissa osallistuu vaikkapa 3 000 osakasta.
 
Omistus halutaan myös pitää hajautettuna. HPK-Edustusjääkiekolle ja HPK-Juniorijääkiekolle jää vähintään neljännes liigayhtiön osakkeista. Yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiöllä ja osakkailla on lunastusoikeus uusien osakkaiden osakkeisiin. Suurten osakkaiden on tarkoitus tehdä myös osakassopimus.
 
– Haluamme varmistaa, että omistus säilyy tulevaisuudessakin tutuissa ja turvallisissa käsissä.
HPK Liiga ostaa liiketoimintakaupalla HPK-Edustusjääkiekon jääkiekkotoiminnan,
ravintolaliiketoiminnan, yhdeksän jäähalliaitiota ja Jääkiekon SM-liigan osakkeen. Kauppahinta ei vielä tarkalleen määrittynyt, mutta yhdistys jää kaupan jälkeen velattomaksi.
 
– Joudumme hyväksyttämään kaupan SM-liigalla. Liigan osakassopimuksen mukaan HPK-Edustusjääkiekolle ei kaupan jälkeen saa jäädä velkaa, Korpela kertoo.
 
Vielä ei tiedetä, kuinka paljon HPK Liigalle muodostuu omia pääomia. Kuluvan tilikauden tilinpäätökset eivät ole valmistuneet eikä tiedetä, kuinka paljon uutta osakepääomaa kerätään.
 
HPK:n kiekkoilun tuella oli huhtikuun lopussa vuonna 2014 omia pääomia noin 790 000 euroa.
 
HPK-Edutusjääkiekolla oli runsas miljoonaa euroa velkaa. SM-liigan osaketta ei ole arvostettu tilinpäätöksissä.
 
Korpelan mielestä yhtiöittäminen osakeyhtiöksi jämäköittää HPK:n hallintoa. Toimintaa pyöritetään vähintään nollatuloksella eikä taloudellista riskiä oteta.
 
– Käytännön toimintatapoja ja yhteistyötä juniorijääkiekon kanssa ei muuteta.
 
Korpela kertoo, että yhtiöittäminen on herättänyt kysymyksiä vapaaehtoistyön jatkumisesta ja juniorijääkiekon asemasta. Korpelan mielestä tämä työ on arvokasta ja siitä pidetään kiinni.
 
– Tilanne saattaisi olla toinen, jos HPK:n toiminta siirtyisi yksiin käsiin.

Sijoitukseen ei vaikutusta

 
– En allekirjoita sitä, että yhtiöittäminen olisi vaikuttanut HPK:n edustusjoukkueen urheilulliseen menestykseen. Tämä on ollut taustatyötä, HPK-Edustusjääkiekon toimitusjohtaja Risto Korpela sanoo.
 
HPK:n urheilullinen menestys jääkiekon SM-liigassa jäi vaatimattomaksi. Se menetti jo ennen kauden päättymistä mahdollisuutensa playoff-peleihin. Seura sijoittui 11. ja taakse jäivät vain
joukkueet, jotka menettivät mahdollisuutensa jo varhain.
 
– Olemme koko ajan keskittyneet täysillä jääkiekkoon, Korpela vakuuttaa.
 
Hänen mukaansa myös yhtiöittämisen jälkeen HPK:n tuote on jääkiekko ja tavoite on pärjätä SM-liigassa. Se tehdään kuitenkin kaihtaen taloudellisia riskejä.
 
– Tarkoitus on antaa mahdollisimman hyvät eväät pärjäämiseen. Yhtiöittäminen antaa tietyllä tavalla rauhan keskittyä oleelliseen.
 

 

Päivän lehti

9.4.2020