Kanta-Häme

YIT aloittaa testaukset monella asfalttiasemalla – Velssin hajut yritetään saada kuriin nopeasti

Hajuhaittojen poistamista kokeillaan hajautetusti, jotta ratkaisu löydetään mahdollisimman nopeasti.
Velssin asfalttiasema on toiminut heinäkuun alusta alkaen. Hajuhaitan estämiseksi kokeillaan nyt erilaisia menetelmiä asfalttiasemilla eri puolilla Suomea. Kuva: Pekka Rautiainen
Velssin asfalttiasema on toiminut heinäkuun alusta alkaen. Hajuhaitan estämiseksi kokeillaan nyt erilaisia menetelmiä asfalttiasemilla eri puolilla Suomea. Kuva: Pekka Rautiainen

YIT aloittaa testaukset ja savukaasumittaukset useilla asfalttiasemilla eri puolilla Suomea.

Näin pyritään löytämään ratkaisu Velssin asfalttiaseman aiheuttamiin hajuhaittoihin Velssin, Siirin ja Ruununmyllyn alueilla.

YIT:n ympäristöpäällikkö Jame Welin kertoo, että asemilla testataan erilaisia toimenpiteitä, joiden toivotaan vähentävän hajuhaittoja. Tuloksia seurataan mittauksin.

– Yhdellä asemalla pystytään testaamaan vain yhtä asiaa kerrallaan, jotta saadaan selville, mikä toimenpide tehoaa. Siksi testauksia tehdään monessa paikassa, Welin sanoo.

Tutkittavia asioita ovat esimerkiksi lämpötilan säädöt, laitosten tekniset ominaisuudet ja savukaasujen johtaminen.

Welin kertoo, että markkinoilla ei ole olemassa valmiita teknisiä ratkaisuja hajuhaittojen poistamiseksi.

– Pyrimme kehittämään alaa suunnittelemalla ja rakentamalla asemille uusia ratkaisuja.

YIT:n yhteistyökumppanina on Enwin Oy, joka on erikoistunut hajukaasuihin sekä prosessi-, poltto- ja puhdistustekniikkaan.

Welin kertoo, että hajuhaitan ehkäisyssä kokeillaan myös bitumin hajun muuttamista tai neutraloimista lisäaineilla. Menetelmä on jo käytössä joissain Euroopan maissa ja USA:ssa.

YIT:n asfalttiasema on toiminut Velssissä heinäkuun alusta lähtien. Hajuhaitoista on tullut yhteydenottoja kaupungin ympäristövalvontaan toiminnan alusta alkaen.

Haittaa on selvitetty syyskuun aikana mittauksin, ja Hämeenlinnan kaupunki on edellyttänyt YIT:ltä toimia hajuhaittojen vähentämiseksi. Laitos ei ole käytössä talvikuukausina.

Hämeenlinnan kaupunki tiedotti toissa viikolla, että jos hajuhaitat koetaan kohtuuttomaksi vielä vuoden 2020 tuotantokaudella, voi viranomainen velvoittaa yhtiön hakemaan ympäristölupaa.

Asfalttiasema on perustettu ilman ympäristölupaa pelkällä toiminnan rekisteröinnillä. HÄSA

Päivän lehti

23.1.2020