Kanta-Häme

YIT Rakennus saa Hämeenlinnalta 2,3 miljoonan euron korvaukset katekiistassa

Hämeenlinnan kaupunki joutuu maksamaan rakennusyhtiö YIT Rakennus oy:lle yli kahden miljoonan euron korvaukset moottoritien katetyömaakiistoihin liittyen.

Asiaa käsitellyt välimiesoikeus antoi tuomionsa viime viikon perjantaina, mutta koska tuomio oli 160-sivuisena niin pitkä, ratkaisusta tiedotettiin vasta viikonlopun jälkeen.

Hämeenlinnan kaupunki saa kuitenkin myös hyvityksiä YIT Rakennukselta. Kaupunginlakimiehen Miia Luukon mukaan kaupunki sai itselleen tärkeitä asioita läpi, vaikka euroissa korvausvaatimukset kallistuivat rakennusyhtiön hyväksi. Hulevesipumppaamokiista kääntyi kaupungin eduksi.

Oikeudenkäyntikulujen ja välimiesoikeuden palkkioiden jälkeen kaupungille välimiesmenettelyn hintalappu nousee yli 2,9 miljoonaan euroon, ja summaan lisätään vielä korkoja.

Summa sisältää myös alkuperäiseen urakkaan kuuluvia maksueriä, joita kaupunki on pidättynyt maksamasta.

– Meille (kaupungille) meni pari erää, jotka olivat tärkeitä, ja YIT:lle heille pari tärkeää ratkaisua. Minusta lisä- ja muutostyöt olivat aika lailla puolin ja toisin voitettuja, Luukko toteaa.

Välimiesoikeudenkäynti oli Luukon mukaan kuitenkin kaupungin kannalta hyvä ratkaisu. Hänen mukaansa korvaussumma oli kaupungille välimiesmenettelyn jälkeen pienempi kuin se, joka nousi esiin aikoinaan rakennusyhtiön ja kaupungin välisissä sovintoneuvotteluissa.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan sovintoneuvotteluissa kaupungilta vaadittu korvaussumma oli 3,6 miljoonaa euroa.

– Jos ajatellaan rahallisesti, niin kaupungin kannatti lähteä menettelyyn. Kun prosessi on nyt käyty, voimme kohta kohdalta näyttää, miten asiat on ratkaistu, Isosuo toteaa.

Vuoden 2013 syksyllä, kun erimielisyydet alkoivat, Hämeenlinnan kaupunki vaati YIT Rakennukselta 1,9 miljoonan euron hyvityksiä.

Vastaavasti YIT Rakennus vaati Hämeenlinnan kaupungilta 4,1 miljoonan euroa.

Suurin yksittäinen erimielisyys koski tilaajan tiedonanto- ja myötävaikutusvelvollisuuden laiminlyöntiä, mikä ratkaistiin välimiesmenettelyssä YIT:n hyväksi. Osion korvaussummaksi tuli noin miljoona euroa.

Korvauksia määrättiin maksettavaksi muun muassa rakennusyhtiön ylimääräisistä henkilöstökustannuksista, jotka johtuivat viivästyneistä suunnitelmista.

YIT Rakennuksen Infrapalvelut-liiketoimintaryhmän johtajan Jouni Forsmanin mukaan oli valitettavaa, että kiista eteni välimiesmenettelyyn. Hän ei halua ottaa kantaa tarkemmin välimiesmenettelyn sisältöön.

– Tämä on valitettava esimerkki siitä, että kun kesken urakan sen sisältöön tulee merkittäviä muutoksia, niin ne voivat johtaa tämänkaltaisiin urakkamääräysten tulkintaepäselvyyksiin, Forsman sanoo.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo arvioi, että katetyömaa on maksanut kaupungille oikeudenkäyntikulujen jälkeen noin 15 miljoonaa euroa. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic