Kanta-Häme

Ykköskorttelin aikeita pidetään toteutuskelpoisina

Hämeenlinna

Ykköskorttelin kehittämissuunnitelma saa kannatusta myös niiden kiinteistöjen omistajilta, joita aiesopimus ei toteutuessaan välittömästi kosketa.

Kiinteistö-osakeyhtiö Hämeentori ei ole mukana sopimuksessa, mutta yhtiön hallituksen puheenjohtaja Reetta-Maria Tolonen-Salo pitää suunnitelmia hyvänä.

Hämeentorin talo sijaitsee ykköskorttelissa Hallituskadun ja Sibeliuksenkadun kulmassa.

– Emme ole olleet mukana keskusteluissa varmaankaan siksi, ettei taloa ole mahdollisuus kehittää samalla tavalla kuin korttelin muita kiinteistöjä. Yhtiön omistus on sirpaloitunut noin 40 osakkaalle, joten päätöksenteko mahdollisista purkamisista tai vastaavista toimenpiteistä olisi hyvin haastavaa.

Tolonen-Salo uskoo, että yhtiön on mahdollista hypätä mukaan ykköskorttelin muutokseen suunnitelmien tarkentuessa.

– Aiesopimus näyttää toimivalta. Suunnitelma luo positiivista tunnelmaa, että keskustaa kehitetään.

Tolonen-Salo on Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toimitusjohtaja. Aiesopimus saa kannatusta myös Kiinteistöliitossa.

– Siitä voi syntyä positiivinen lumipalloefekti. Muutkin keskustan kiinteistönomistajat ryhtyvät miettimään, miten voisivat kehittää omia kiinteistöjään.

Vakuutusyhtiö Pohjantähden ja Etelä-Hämeen Osuuspankin edustajat allekirjoittivat aiesopimuksen, vaikka yhtiöiden omistamat kiinteistöt sijaitsevat toisella puolella kävelykatu Reskaa.

Pankinjohtaja Risto Salminen kertoo, että kiinteistöyhtiöt ovat aiesopimuksen osapuolia kävelykadun ympäristön yhteisten tavoitteiden vuoksi.

Alueen kiinteistöyhtiöt ovat tehneet pitkään yhteistyötä Reskan kortteleiden eteen. Erilaisia suunnitelmia on pyöritelty toistakymmentä vuotta, mutta ne eivät ole eri syistä edenneet.

– Jos nyt alkaa tapahtua, se vaikuttaa väistämättä Reskan toisellekin puolelle. Kaupunki omistaa kävelykadun seinästä seinään ja kadun alla sijaitsee paljon tekniikkaa.

Salminen sanoo, että ykköskorttelin nykyisen omistajarakenteen vuoksi aiesopimus toteutuu todennäköisemmin kuin aikaisemmat suunnitelmat.

– Ensimmäisen kerran kaikki osapuolet tahtovat aidosti kehittää aluetta. Myös se, että kaupunki on vahvalla otteella mukana, osoittaa, että tahtotila on olemassa.

Ykköskorttelin kehittämisen ohjausryhmässä ovat olleet mukana molemmat kaupunginjohtajat sekä kaupunginvaltuuston ja hallituksen puheenjohtajat.

Kaupunki lupasi aiesopimuksessa uudistaa Reskan viimeistään sitten, kun ykköskortteli uudistetaan kokonaan. Se voisi tarkoittaa Reskan kattamista, yhdyskäytävän rakentamista kävelykadun rakentamisen välille sekä maanalaista yhteyttä mahdolliseen toriparkkiin.

Voisiko Etelä-Hämeen Osuuspankki olla yksi uuden ykköskorttelin rahoittajista?

–  Paikallisena pankkina olemme kiinnostuneita siitä, mitä seutukunnalla tapahtuu ja haluamme olla mukana kehityksessä. Rahoittaminen riippuu aina toisesta osapuolesta.

– Pankkien toiminta asuntosijoittajina alkaa olla mennyttä aikaa, sillä sen ei enää katsota vahvistavan vakavaraisuutta.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic