Kanta-Häme

Ykköskorttelin kaavoitus alkaa vihdoin – samalla ratkaistaan myös toriparkin tulevaisuus

Suunnittelun yhteydessä on myös ratkaista kiistellyn toriparkin tulevaisuus.
Tällaiseltakin Reska voisi Arkkitehtitoimisto Harris ja Kjisikin mukaan näyttää.

Vaikka ns. ykköskorttelin asemakaavan muutoksesta on paljon puhuttu Hämeenlinnassa, virallisesti se alkaa vasta, kun kaupunginvaltuusto päättää siitä lähiaikoina.

Kaupunginhallitus esittää nyt valtuustolle, että ykköskortteli kaavoitettaisiin yleiskaavanmukaisesti korkeatasoiseksi liike-, palvelu- ja asuinalueeksi.

Ykköskorttelin alueella on useita yksityisiä omistajia, jotka ovat hakeneet kaupungilta kaavamuutosta. Siitä on myös tehty käynnistämissopimus.

 

Kaupungin keskeisin, torin länsipuolella oleva kortteli on tällä hetkellä osin tyhjillään. Tarkoitus onkin purkaa isot liikerakennukset, joissa aikaisemmin sijaitsi kauppakeskus Linna. Tavoitteena on saada kortteliin lisää rakennusoikeutta ja asuntoja.

Hämeenlinnan kaupungin ja kiinteistönomistajien aiesopimuksen yhteydessä vuoden 2016 lopulla esiteltiin arkkitehtitoimisto Harris ja Kjisikin luonnostelema toimintakonsepti. Sen mukaan korttelin alakerroksiin tulisi liiketiloja, joiden päälle nousisi asuinkerroksia.

Kuinka paljon näitä kerroksia voi tulla, siitä linjataan uudessa asemakaavassa. Konsepti oli piirretty kahdeksan kerroksen pohjalta. Lisäksi korttelin alle kaavailtiin pysäköintilaitosta.

Ykköskorttelin kaavoittamisen yhteydessä joudutaan ratkaisemaan myös kaupunkilaisia paljon puhuttaneen toriparkin tulevaisuus. Sen mahdollisista rahoittajista on parhaillaan menossa selvitys.

Alueen nykyiset kaavat ovat 1960- ja 1970-luvuilta peräisin eivätkä mahdollista entisen kauppakeskus Linnan tilalle asuinrakentamista.

 

Ykköskorttelissa sijaitseva Sibeliuksen syntymäkoti on suojeltu. Se pysynee paikoillaan, vaikka kaupunkilaiset aika-ajoin ovat käyneet keskustelua sen siirtämisestä johonkin muualle.

On jopa ehdotettu, että uusi keskusta saisi nimensä Sibeliuksen mukaan.

Kaavoitus ei ole nopea prosessi, vaan kaavaluonnoksen arvioidaan valmistuvan ensi kesänä. Valtuuston päätettäväksi kaavaehdotus etenee aikaisintaan keväällä 2020. HÄSA

 

Päivän lehti

23.1.2020