Kanta-Häme

Yksi aihe puhuttaa Hämeenlinnan vaalimökkikylässä eniten: Toriparkki, toriparkki, torip...

 

Toriparkki on nyt kaupunkilaisten puheenaihe numero yksi. Hanke saa vain harvoilta ymmärrystä.
Hämeenlinnan kauppatorin vaalimökkikylässä kaupunkilaiset pysähtyvät kommentoimaan kuntavaaliehdokkaille omia näkemyksiään kaupungin nykymenosta samalla kun kuuntelevat ehdokaskaartin mielipiteitä.  Viime lauantaina ”päivystysvuorossa” olleiden ehdokkaiden mukaan kaupunkilaisten mielenkiinnon aihe numero yksi on toriparkki. 
 
Kaikkien torilla edustettuina olevien seitsemän puolueen ehdokkaiden mukaan eniten puhutaan torin alle suunnitellusta pysäköintihallista. Myös Engelinrannasta tulee palautetta, mutta ei yhtä runsasta tai jyrkkäsävyistä kuin kaavaillusta torinaluspysäköinnistä.
 
Ehdokkailta kerätyn palautteen mukaan kaupunkilaiset ovat poikkeuksellisen jyrkästi parkkihallihanketta vastaan. Vain yksi haastatelluista ehdokkaista kertoi saaneensa kaupunkilaiselta hallia puolustavaa palautetta, kaikki muut ovat torin alle rakentamista vastaan – joko äärimmäisen jyrkästi tai vähintään vahvasti.
 
Myöskään haastatelluista ehdokkaista ei löytynyt hankkeen puolustajia. Kaikki näkevät kaupungin huolena olevan mielestään merkityksellisempiä asioita – vanhustenhoito, terveyspalvelut, kouluolot…

”Engelinrantaakaan ei ymmärretä”

Kokoomuksen listalta ensimmäistä kertaa valtuustoon pyrkivä Anni Puntila sanoo olleensa itsekin alusta alkaen parkkihallia vastaan.
 
– Tämä on myös kaupunkilaisten palautteen kärki.
 
Puntila haluaa mennä vaaleihin ja tulevaan valtuustokauteen talous edellä, jossa myös liitoskuntien asiat pysyvät tapetilla.
 
Vasemmistoliiton Ritva Oinonen sanoo myös Engelinrannasta tulleen kielteistä palautetta:
 
– Sen roolia ei ymmärretä ja kokonaisuudesta on kerrottu kaupunkilaisille vielä liian vähän.
 
Oinonen pitää peruspalveluihin keskittymistä ykkösasiana: – Palvelut pitää säilyä kunnallisina palveluina.
 
Perussuomalaisten Katariina Ahtiainen on Engelinrantaa vastaan.
 
– Toriparkki ja tämä järven päälle rakentaminen puhuttavat myös kaupunkilaisia. Palaute on aika jyrkkää hankketta vastaan.
 
– Vanhustenhoito ja peruskoulun tuntimäärät on saatava kuntoon. Häviämme nyt koulutuksessa naapurikunnille, se on häpeällistä.

”Toriparkki ei auta lähipalveluita”

Keskustan Aulis Veteläinen on puolestaan huolissaan lähipalveluista kaupungin kaikilla kulmilla.
 
– Terveyspalveluiden saatavuus ei saa olla asuinpaikasta kiinni. Kaupunkilaisten kanta on, että siihen ei toriparkki paljon auta.
 
Hän kaipaa myös monipuolista yhteistyötä esimerkiksi kulttuuri, urheilun ja yritysten kesken:
 
– Se voisi näkyä vaikkapa viestinponnistuksissa Venäjällä.
 
Demarimökillä päivystänyt Piia Olkinuora vahvistaa kaikkien muiden ehdokkaiden välittämän tiedon kuntalaispalautteesta – toriparkki ei saa ymmärrystä.
 
– Kaupunkikonserniyhtiöt myös puhuttavat. Kaupunkilaiset kysyvät, että miksi niitä pitää olla, ja piilotellaanko tällä tavoin tietoa.
 
Olkinuoralle ihmisten hyvinvointiin liittyvät kysymykset ovat päällimmäisinä valtuustopaikkaa tavoitellessa.
 
Hauholla asuva vihreiden ehdokas Pekka Verho sanoo käyneensä torilla yhden varsin tiukkasävyisen keskustelun toriparkin puolustajan kanssa. Muita hankkeen kannattajia ei ole puolueen päivystyspisteessä näkynyt.
 
– Toriparkki olisi kansanäänestyksen paikka, Verhon puoluetoveri Aira Raitaranta puolestaan sanoo saadun palautteen perusteella.
 
Raitarantaa harmittaa hieman se, että asioita lähestytään pelkästään negatiivisten asioiden kautta, kun vastavuoroisesti voisi keskittyä hyvien asioiden puolustamiseen.
 
– Tarjotaan palveluja resurssien mukaan.
 
Kristillisten teltalla päivystäneet Leo Koivula ja Inkeri Lehtonen myönsivät torikeskustelujen keskittyvän jalkojen alla olevaan maamassaan – toriparkkiin.
 
– Myös moottoritien katteesta tulee edelleen negatiivista palautetta, Koivula sanoo. Hän itse haluaa kaupungin päätöksentekoprosessin sujuvuuteen ja oikeellisuuteen sekä esimerkiksi poliisiuudistuksen vaikutusten seuraamuksiin kaupungille.
 
Inkeri Lehtonen haluaa keskittyä terveyden- ja vanhustenhoitokysymyksiin.
 
Seitsemän puolueen vaalimökit Hämeenlinnan kauppatorilla ovat avoinna pääsääntöisesti arkisin kello 11–13, osalla päivystys vain lauantaisin. 
 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic