Kanta-Häme

Yksi iso lukio Kaurialaan, Lammikin tutkitaan

Kantakaupungin lukioiden yhdistäminen, Lammin lukion mahdollisen lakkauttamisen pedagogiset ja taloudelliset vaikutukset sekä aikuislukion rooli tulee selvittää.

Lukioliikelaitoksen johtokunta esitti selvitystä osana talouden sopeuttamista. Koulutuskeskus Tavastian yhtymähallitus päätti tiistaina esittää edelleen, että selvitykset tehdään.

– Varmaan tästä seuraa historian ja tunteiden havinaa, mutta kyllä nämä asiat on tutkittava keskustelun ja päätösten pohjaksi, kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen painottaa.

Ajatuksena on, että samalla, kun tehdään tilaselvitystä Hämeenlinnan yläkoulujen tulevaisuuden tiloista, tutkittaisiin myös lukion tilakysymys.

Uudisrakennus

Jo aiemmin on todettu, etteivät Hamkilta Myllymäestä vapautuvat tilat sovi lukiolle.

– Meillä on sellainen ajatus, että Kaurialan lukion yhteyteen tai läheisyyteen voisi tulla uudistilaa sen verran kuin kantakaupungin lukiot tarvitsevat.

Haajanen perustelee tätä sillä, etteivät vanhat koulutilat enää sovellu kustannustehokkaasti tulevaisuuden tarpeisiin, esimerkiksi sähköisiin opetusmenetelmiin.

– Sähköiset ylioppilaskirjoitukset tulevat. Pitää olla kiinteä nettiyhteys ja oppilaskohtainen sähkönsyöttö. Rakennammeko ne joka kevät ja syksy? Vai löytyisikö pysyvä ratkaisu ja samalla pystyttäisiin vastaamaan muihin tulevaisuuden haasteisiin.

Lukioliikelaitoksessa on laskeskeltu, että varta vasten nykyajan ja tulevaisuuden koulua varten suunnitellussa rakennuksessa tilat voidaan käyttää tehokkaasti hyväksi.

– Toivomme, että kaupungin tilatyöryhmä tutkisi tämänkin mahdollisuuden samalla kun selvittää muuta kokonaisuutta.

Tappiota tulee

Lammin lukio ja aikuislukio nousevat esille, koska ne tuottavat tappiota.

– Kantakaupungin lukiot pyörivät valtionosuudella, mutta joutuvat säästämään, jotta Lammin lukiota ja Lyseon lukion aikuislinjaa pystytään pyörittämään.

Haajanen painottaa, että nyt halutaan selvittää vasta faktat keskustelun pohjaksi.

– Esimerkiksi Lammilla selvitetään talouden lisäksi lukion mahdollisen lakkauttamisen pedagogiset vaikutukset myös yläkoulun puolella.

Faktat pöytään

Tällöin poliittisilla päättäjillä on tietoa päätösten pohjaksi.

– Esitys tuli lukioliikelaitoksen johtokunnalta sillä evästyksellä, että nämäkin asiat on nyt pakko nostaa keskusteluun.

Lukioliikelaitos hakee tälle vuodelle kaupungilta noin 150 000 lisärahoitusta.

– Sopeuttamistoimet alkavat purra vasta vuoden kuluessa. Vuositasolla niillä noin 300 000 euron vaikutus, mutta tänä vuonna siitä toteutuu vasta puolet.

Yhtymähallituksen esitys tulee seuraavaksi käsittelyyn Hämeenlinnan lasten ja nuorten lautakunnassa.

Vt. tilaajajohtaja Antti Karrimaa lupaa, että periaatelinjaukset tulevat tilatyöryhmästä kevään kuluessa. (HäSa)