Kanta-Häme

Yksi plus yksi on ainakin neljä

Mikä yhdistää viikinkitaistelua, japanilaista harpunsoittajaa ja Suomen vanhinta yhtäjaksoisesti järjestettyä vanhan musiikin tapahtumaa?

Se, että ne ovat kaikki samassa tapahtumassa.

Hämeen keskiaikamarkkinat, Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö ja Musiikkia linnassa -festivaali ovat yhdistäneet voimiaan. Keskiaikamarkkinoilla kuullaan tänä vuonna Musiikkia linnassa -konserttisarjan musiikkia.

Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö puolestaan on mukana järjestämässä suurinta osaa Musiikkia linnassa -konserteista.

– Yhteistyöllä voimme saada aikaan todella upeita asioita, uskoo Hämeenlinnan keskiaikayhdistyksen toiminnanjohtaja Sanni Hallanvaara.

Yhteistyöstä oli osapuolten mukaan keskusteltu vuosia, mutta krooniseksi muuttunut rahapula johti sanoista tekoihin.

– Yksi plus yksi on tässä enemmän kuin kaksi, se voi olla jopa viisi tai seitsemän, sanovat Hallanvaara ja Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen.

Yhteistyö alkaa siten, että Keskiaikamarkkinoilla järjestetään kaksi Musiikkia linnassa -konserttia esimakuna varsinaisesta festivaalista. Juuri Musiikkia linnassa on kärsinyt rahapulasta eniten. Se järjestää tänä vuonna vain yhden ”oman” konsertin.

Talkoovetoisen festivaalin ohjelmatoimikunnassa istuvat tänä syksynä Erkki Korhonen, amanuenssi ja muusikko Antti Krapu, kanttori Heikki Seppänen ja muusikot Jarmo Julkunen, Teija Laitila ja Johanna Laukkanen.

– Musiikkia linnassa on tapahtuma, johon hyvät esiintyjät tarjoutuvat, Korhonen kertoo.

Keskiaikamarkkinoilla on entuudestaankin esitetty musiikkia, mutta varsinaiset konsertit ovat olleet vähemmistössä. Yhdeksänvuotiaan Toivo Tervaskannon ja japanilaisen Motoko Tanakan harppukonsertit ovat myös keino saada lisää ohjelmaa perjantaille.

– Ohjelma on aiemmin painottunut lauantaille ja sunnuntaille. On kivaa, kun tapahtumia tulee lisää, Hallanvaara sanoo.

Lauantaina markkinoiden omassa ohjelmassa laulaa Laura Pyrrö.

Keskiaikamarkkinoiden teemana on tänä vuonna Merenkulku keskiajalla, eli tapahtuma versioi meneillään olevaa veden ja ympäristön juhlavuotta.

Tässä kuvaan mukaan tulevat sekä viikingit että japanilainen harpisti. Markkinoiden näyttävin ohjelmanumero on maihinnousutaistelu, joka käydään lauantaina kello 13 ja sunnuntaina kello 12.

Motoko Tanakan ohjelmassa puolestaan on hänen säveltämänsä teossarja Japanin tsunamin uhrien muistolle.

Yksi säätiön syksyä ja Musiikkia linnassa -festivaalia yhdistävä tekijä on Suomalainen barokkiorkesteri, viime aikoina tutuksi tullut vieras Hämeenlinnassa.

– Hämeenlinna on meidän suurin yhteistyöjuttumme. Katse on suunnattu pitkälle tulevaisuuteen, sanoo orkesterin toiminnanjohtaja Laura Kajander, viulisti, joka kertoo täysin hurahtaneensa barokin ”tarinalliseen” musiikkiin.

Kun yhteistyökumppanit kohtaavat, uusia ideoita alkaa heti sinkoilla. Esimerkiksi barokkisoitinten alkeita voitaisiin tulevaisuudessa opettaa myös aikuisille, vaikkapa Keskiaikamarkkinoilla.

– Ensi vuonna teemana on Koulutus ja oppiminen. Tällainen sopisi siihen oikein hyvin, Hallanvaara innostuu.

– Tämänvuotinen yhteistyö on alku, ei loppu, Korhonen kiteyttää.

Keskiaikamarkkinoiden ohjelmasta kerrotaan lähiaikoina enemmän Ajastimessa. HäSa

Hämeen keskiaikamarkkinat pidetään 19.–21.8. Hämeen linnan ympäristössä. Markkinoiden ohjelmaan kantavat kortensa myös Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö ja Musiikkia linnassa -festivaali.