Kanta-Häme

Yksi vahva kunta on parempi kuin kolme heikkoa

– Viiden vuoden aikana Riihimäen seudulla pitäisi olla rohkeutta perustaa uusi, Riihimäen, Hausjärven ja Lopen muodostama kunta, kaupunginvaltuuston jättävä Ilpo Ropponen (sd.).

Vahvasti etelään suuntautuvan Hyvinkään Ropponen jättää paketin ulkopuolelle. Hyvinkään mukaan saaminen ei ole todennäköistä.

Näkemys pohjautuu 16 vuoden työskentelyyn kaupunginvaltuustossa ja kahteen kaupunginhallituskauteen.

Mallia pitäisi ottaa Seinäjoelta

Koko seutukunnan talouden saaminen kuntoon ja työllisyyden laskuun ei onnistu itsenäisiltä kunnilta. Pakettiin kuuluu väistämättä myös sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen uudella mallilla.

Vaikka päätöksiin pitää löytyä rohkeutta nopeasti, Ropponen haluaa katsoa uudistuksia vuoteen 2030 ulottuvalla aikajanalla.

– Muutoksista päättäminen ja toteuttaminen on pitkä prosessi, jossa on turha puhua vuodesta 2014 tai edes 2017 realistisena takarajana, Ropponen toteaa kokemuksestaan.

Uhkakuvat maaseudun palvelujen alasajosta eivät Ropposen mielestä ole yhdessä kunnassa yhtään todellisempia kuin nykytilanteessa.

– Jos jo nyt puhutaan esimerkiksi aluelukiosta, kehitys johtaa siihen riippumatta siitä asummeko yhdessä vai kolmessa kunnassa. Muutostarpeen takana on valtionosuuksien supistuminen.

Kuntien taloustilanne johtaa väistämättä uudistuksiin, joista osa voi olla leikkauksia ja keskittämistä.

Ilpo Ropponen hakisi yhdistämisvalmisteluun mallia Seinäjoelta. Siellä liitoskuntien kaikille kylille laadittiin hyvissä ajoin ennen yhdistymistä kehittämissuunnitelmat.

Muutos on helpompaa hyväksyä, kun asukkaat tietävät mitä on tulossa.

HaLo-yhtymä haudattu

Juuri nyt pinnalla oleva terveydenhuollon ja perusturvan niputtaminen yhteen on erottamaton osa Riihimäen seutukunnan kuntarakenteen muutosta.

Ropponen arvioi terveyskeskuksen järjestelyihin liittynyttä kuohuntaa jälkikäteen kriittisin sanoin. Riihimäen olisi pitänyt neuvotella naapurikuntien kanssa ennen kuin ilmoitti irrottautuvansa terveyskuntayhtymästä.

– Naapurikuntien perustamalla HaLo-kuntayhtymällä ei ole enää mitään merkitystä. Se oli hetken ryöpsähdys ja protesti siinä tilanteessa.

Sairaalasta alueen palvelukeskus

Nyt Riihimäki, Hausjärvi ja Loppi ovat sulassa sovussa ja yhdessä suunnittelemassa terveyskeskuskuntayhtymässä sairaalan yhteyteen alueellista terveyspalvelukeskusta. Sen toteuttaa Ropposen mielestä parhaiten kolmesta perustettu yksi kunta.

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän valmistelema terveyspalvelukeskus saa Ilpo Ropposelta täyden kannatuksen. Keskus voi hoitaa myös alueen perusturvan palvelut.

Alueellisesta keskuksesta on tarkoitus hoitaa alueen asukkaiden perusterveydenhuollon lisäksi myös osittain erikoissairaanhoidon tarpeita.

– Nykyinen terveyskeskus jäisi esimerkiksi hammashoidon ja geriatrian eli vanhusten hoidon yksiköksi vuodeosastoineen.

Vaikka Ilpo Ropponen nyt on jättämässä kaupunginvaltuuston, hän on yhä valmis jatkamaan muissa luottamustehtävissä.

– Olen jo kauan sitten päättänyt, että neljä kautta valtuustossa on maksimi. Vaihtuvuus pitää turvata. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic