Kanta-Häme

Yksi vauva maksaa äidin työnantajalle noin 12 000 euroa

Suomen Yrittäjänaiset ovat käynnistäneet kansalaisaloitteen vanhemmuuden kustannusten tasaamiseksi verovaroin.

– Yksi vauva maksaa äidin työnantajalle noin 12 000 euroa. Tämä on iso tulppa nuorten naisten työllistymiselle ja valtava rasite naisvaltaisille aloille ja pienyrittäjille henkilökunnan palkkaamisessa, sanoo Yrittäjänaisten toimitusjohtaja ja aloitteen vireillepanija Heli Järvinen.

Kolme keskeisintä kuluerää ovat raskaudenaikaiset sairauspoissaolot, äitiyslomalla kertyvät lomarahat sekä sairaan lapsen hoitokulut.

Hämeenlinnalaisen Laurell oy:n toimitusjohtaja Heikki Kokko puhuu isosta ongelmasta ja toivoo eduskunnan puuttuvan asiaan.

– Kysymys on rahasta. Työnantajat pelkäävät vauvalaskua, eivätkä siksi palkkaa nuoria naisia töihin. Näin kierre on valmis. On naisvaltaisia yrityksiä, joiden tulos menee kokonaisuudessaan vauvalaskun maksamiseen.

Ruotsissa asia on ratkaistu

Yrittäjänaisten hallituksen puheenjohtaja Kaarina Jokinen tähdentää, että Suomessa parikymppiseen naisen on investoitu noin miljoona euroa verorahoja, joiden hyöty nyt hukataan.

– Perheenperustamisiässä olevat naiset tekevät Suomessa eniten pätkätöitä. Näin siitäkin huolimatta, että he suorittavat suurimman osan kaikista akateemista tutkinnoista ja he ovat enemmistönä eri oppilaitosten opiskelijoista.

Ruotsissa asia on ratkaistu jo vuosia sitten tasaamalla ja maksamalla vanhemmuuden kulut verovaroista.

– Vanhemmuuden kustannukset eli vauvan hinta on asia, joka pitää päättää tupo-pöytien sijaan eduskunnassa, kuten muutkin perhe- ja sosiaalipoliittiset kysymykset, vaatii Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

Kampanjaa tukevat muun muassa Suomen Yrittäjät, Naisjärjestöjen Keskusliitto, Akavan Erityisalat, Lapsiperheiden Etujärjestö, Sairaanhoitajayrittäjät, Terveys- ja Sosiaalialan Yrittäjät, Suomen Sairaankuljetusliitto, Muotikaupan Liitto, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ja Eurooppanaiset.

Suomen Yrittäjänaiset on valtakunnallinen etujärjestö, joka ajaa yrittäjänaisten taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja. Siihen kuuluu liki 80 paikallisyhdistystä ja noin 7 000 jäsentä. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic