Kanta-Häme

Yksimielinen henkilövalinta

Janakkalan kunta sai maanantaina uuden henkilöstöjohtajan. Valtuusto valitsi tehtävään kunnan nykyisen hallintosihteerin Maija Nivalan.

Valinta oli yksimielinen joka vaiheessa. Valtuustossa asiasta käytettiin yksi puheenvuoro. Kunnanhallituksenpuheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.) sanoi, että sekä haastatteluryhmä että kunnanhallitus olivat olleet yksimielisiä esittäessään Maija Nivalaa tehtävään.

Valintansa jälkeen Nivala sai raikuvat aplodit valtuustolta sekä halaukset ja kukat valtuuston puheenjohtajalta Merja Taposelta ja kunnanjohtaja Tanja Matikaiselta.

Nivala on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri. Hän on työskennellyt Janakkalan hallintosihteerinä runsaan puolentoista vuoden ajan. Aiempaa työkokemusta hänellä on Uuraisten ja Mäntsälän kunnista.

Henkilöstöjohtajan virka kiinnosti hakijoita, sillä hakemuksia saatiin kaiken kaikkiaan 44.

Yksi hallintosihteerin tehtävistä on pöytäkirjan pitäminen valtuuston kokouksissa. Nivala ei kuitenkaan osallistunut henkilöstöjohtaja-asian käsittelyyn, vaan ilmoitti olevansa esteellinen.

Kunnan tarkastuslautakunta on pyytänyt kunnan toimielimiltä selvityksiä niistä asioista, joihin lautakunta kiinnitti huomiota viime vuoden tarkastuskertomuksessaan. Nyt valtuusto käsitteli näitä toimielinten antamia vastauksia.

Reijo Löytynoja kertasi, että kunnan talouden tasapainottamisohjelman piti vähentää kunnasta 40 henkilötyövuotta, mutta niin ei ole käynyt.

Lisäksi säästöjä piti saada esimerkiksi lomarahan vaihtamisesta vapaisiin ja kannustevapaista, mutta esimerkiksi kannustevapaita ei ole juurikaan pidetty.

Kokonaishenkilöstömäärä on itse asiassa kasvanut vuodesta 2013 noin 40 hengellä. Kuluvan vuoden elokuussa työntekijöitä oli kaiken kaikkiaan 1 066, joista vakinaisia oli 833.

– Kokonaishenkilöstömäärästä puhuttaessa on huomioitava, että valtuusto on hyväksynyt uusia virkoja, joiden kokonaiskustannukset olivat 2,6 miljoonaa euroa vuosina 2013–2015 .

Todelliset henkilöstösäästöt vaatisivat Löytynojan mukaan vanhasta luopumista.

– Tarvitaan suunnitelmallisuutta ja rohkeutta ja mentävä rakenteet edellä. Tarvitaan kattava henkilöstösuunnitelma.

Tarkastuslautakunnan uusi puheenjohtaja Irmeli Elo (kesk.) sanoi toivovansa, että uusi henkilöstökysely toteutettaisiin mahdollisimman pian, sillä edellinen on tehty vuonna 2013.

– Toivon myös, että toimielinten tavoitteiden määrä vähenisi ja mittareiden laatu paranisi.

Valtuusto teki myös yhden luottamushenkilövalinnan. Koska Irmeli Elo valittiin viime kokouksessa tarkastuslautakunnan jäseneksi ja puheenjohtajaksi, hänen tilalleen tekniseen lautakuntaan piti valita uusi jäsen ja varapuheenjohtaja. Valituksi tuli yksilövalmentaja Eini Nurmi (vihr.).

Tässä puolueryhmät tekivät vaihtokaupan, sillä tarkastuslautakunnan puheenjohtajuus oli aiemmin vihreillä.

Valtuuston kokouksella oli runsas yleisö, sillä lehterillä istui Turengin yläkoulun parlamenttikerho. HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic