Kanta-Häme

Yksinäiset sudet lyöttäytyivät yhteen

Valokuvaajia on usein mielletty yksinäisiksi susiksi. Sellaisiksi, jossa kaikki lajitoverit puurtavat omissa oloissaan ja varjelevat taitojaan sekä ammattisalaisuuksiaan, jotta kilpailijat eivät pääse hyödyntämään niitä ja tekemään omista kuvistaan kenties parempia.

Ammattiylpeys ja voin saaminen oman leivän päälle ovat ajan saatossa sumentaneet ajatuksen verkostoitumisesta.

Janne Heinonen päätti pistää kyräilylle stopin Hämeenlinnassa ja perustaa Kantolaan kommuunin valokuvaajille. Studion, jossa kilpailijat työskentelevät omin päin saman katon alla ammattimaisissa tiloissa.

– Suomalaisen valokuvaajan mentaliteettiin sopii tietynlainen eristäytyminen muista kuvaajista ja kyräily selän takana, Heinonen sanoo. 

Kuten muissakin ammattiryhmissä, myös valokuvaaja voi olla laumaeläin. Ihminen ainakin on.

Samassa laumassa Heinosen kanssa ovat video- ja valokuvaaja Riku Hasari, valokuvataiteen harrastaja Pasi Vähänen ja muotokuvaaja Ossi Parvela.

– Tilat ovat yhteiskäytössä. Vaikka jokainen tekee työtä omaan pussiinsa, tarjoaa kommuuni jotain mitä rahalla ei saa: työyhteisön ja sosiaalisen ympäristön. Yrittäminen on usein yksinäistä puuhaa, pääosin hää- ja muotokuvauksia tekevä Heinonen sanoo.

Toki myös raha ratkaisi kimppastudion perustamisen. Vuokra ja kalusto jaetaan kuvaajien kesken kameratarvikkeita lukuun ottamatta.

– Täällä osataan myös iloita, kun kaveri ottaa hienon kuvan.

Myös filmille kuvaavan Pasi Vähäsen mukaan kilpailijat myös täydentävät toisiaan.

Vähänen oli ehtinyt miettiä jo pitkään, mistä löytyisi kohtuullisen hintaiset tilat omille taideprojekteille. Hän bongasi Heinosen ilmoituksen kaverinsa kaverin kautta Facebookista. 

– Minulle isoin asia on, että tiloista löytyy taustafondeja. Liki viiden metrin huonekorkeuteen vain harvalla on mahdollisuus.

Tilaa Kantolan tapahtumapuiston vieressä olevassa studiossa on 100 neliömetriä. 

Ossi Parvela kehuu, että avara ja hyvin varustettu studio avaa kuvaamiseen mahdollisuuksia, joita hänellä ei itsellään aiemmin ollut.

– Näin pääsen itse kehittymään kuvaajana ja palvelemaan asiakkaitani paremmin.

Riku Hasarin mukaan siellä on kaikki, mitä kuvaaja tarvitsee kuvausetäisyyksistä ja valonmuokkaimista yhteishenkeen.

–  Porukassa pääsee kehittymään, kun tietoa jaetaan salaamisen sijaan. Jokainen on toistaan parempi jollakin osa-alueella, myös urheilukuvauksia tekevä Hasari huomauttaa.

Jos Studio Kantolan kuvaajat eivät ole vielä tuttuja, voi heihin käydä tutustumassa tänään. Studiossa vietetään avoimia ovia kello 12–18.

– Meitä saa käydä kahvin ja kakun ohessa jututtamassa, vastailemme mielellämme kysymyksiin, Heinonen sanoo.

Lisäksi kyseisenä lauantaina studiossa saa kuvauttaa itsensä green screenia eli vihreää taustaa vasten.

– Teemme silloin maksutta syväyskuvia eli vihreä tausta mahdollistaa sen, että voimme liittää valokuvattavan kokonaan toiseen taustaan, Heinonen vinkkaa.

Joskus tulevaisuudessa tiloja vuokrataan myös muille valokuvaajille. HäSa

Päivän lehti

17.2.2020