fbpx
Kanta-Häme

Yksinkertaista, kun kaikki toimii

Live Nationin tuotantopäällikkö Tom Ahlberg on järjestänyt lähes kaikki ulkoilmakonsertit Madonnasta Rolling Stonesiin ja Rihannasta Sonisphereen.

Leikkisästi Ahlberg kutsuu itseään puistopojaksi.

1. Millaista puistopojan homma on?

– Helppoa ja yksinkertaista, kun tietää, mitä tekee ja on resursseja. Artisteilta tulee selkeät listat, mitä he haluavat. Hommaa helpottaa se, että isoilla staroilla taustajoukot ovat usein pienet, ja taustoilla häärii samoja ihmisiä.

Esimerkiksi AC/DC:n tapauksessa Ahlberg asioi kahden ihmisen kanssa.

Toinen on artistin tuotantopäällikkö ja toinen aluekoordinaattori, jonka kanssa käydään kaikki asiat läpi jo hyvissä ajoin keväällä. Aluekoordinaattori tulee Hämeenlinnaan päivää ennen lavaa ja poistuu, kun viimeinen lavarekka on poistunut alueelta. Hän on Hämeenlinnassa yli viikon.

Samat henkilöt ovat myös usean muun artistin takana maailmankiertueilla.

2. Miten niin helppoa? Eivätkö starat ole yleensä vaativaa sakkia?

– Kun antaa, mitä pyydetään, homma on helppoa. Listat ovat valtavia, mutta yleensä kaikki niissä on tarpeellista. Ne ovat urbaanilegendoja, että pitäisi olla jotain kummallisia juttuja. Toki mittasuhteet saattavat olla erilaisia. Esimerkiksi AC/DC:llä on pari konttia pukeutumistiloja. Madonnalla pukuhuoneita rakennettiin sadasta kontista. Niissä olivat kuntosalit ja kaikki mahdollinen.

3. AC/DC:n keikan järjestämisen Ahlberg on aloittanut täysipainoisesti helmikuussa. Alustavat suunnitelmat tehtiin jo syksyllä 2014. Täysipäiväisesti hän tekee neljä kuukautta töitä 22.7. iltaa varten. Miltä se tuntuu?

– Kaikki rakennetaan tyhjästä. Suunnitelmat elävät myös koko ajan. Ainoastaan pääportin paikka ja lavan paikka ovat olleet alusta lähtien selvillä. Olen tehnyt näitä hommia kymmenen vuotta. Aina tulee eteen yllätyksiä, ja niihin pitää vain löytää ratkaisu. Ratkaisua etsitään yhdessä artistin kanssa. Tyhmä ei ole se, joka kysyy. Meillä on aina yhteinen päämäärää, johon kumpikin osapuoli haluaa päästä.

4. Kantolan tapahtumapuisto on uusi keikkapaikka. Kuinka paljon AC/DC:ta on saanut vakuutella, että homma toimii ja fasiliteetit pelaavat?

– Promoottorin tehtävä on vakuutella, että kaikki toimii. Kaikki artistit eivät halua “pellolle”. AC/DC:n maailmankiertueella on 5–6 vastaavaa paikkaa kuin Kantola. HÄSA

Menot