Kanta-Häme

Yksittäinen lippu on kallein

Yksittäin ostettu pääsylippu Verkatehtaan Vanaja-salin klassisen musiikin konsertteihin maksaa eniten eli 32 euroa. Halvemmalla pääsee, jos ostaa neljän konsertin kausilipun, joka maksaa 99 euroa.

Neljä lippua saa silloin kolmen hinnalla ja yhden lipun hinnaksi jää alle 25 euroa. Konsertinjärjestäjän kustannuksia alentaa, mitä enemmän lippua on myyty etukäteen.

Hämeenlinnan konserttilippujen hinnoista on viime aikoina noussut keskustelua Hämeen Sanomien palstoilla. Hintoja on pidetty poikkeuksellisen korkeina.

– Jos tekee ostopäätöksen ajoissa, lipun hinta on halvempi. Jos lippuja on myyty tarpeeksi, silloin meidän ei tarvitse niin paljon mainostaa, ja lippukohtaiset kulut alenevat, kertoo Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen.

Enää tänä keväänä ei tällä tavoin ole mahdollista hankkia edullisia lippuja Vanaja-salin kalliisiin konsertteihin, koska Sinfonia Lahden konsertteja on jäljellä vain kolme.

– Mutta jos löytyy porukka, voi ostaa edelleen Kauden kympin. Se tarkoittaa kymmentä lippua 200 eurolla ihan mihin tahansa konserttiin, Korhonen kertoo.

Vanaja-salin vuokra on noussut

Halvemmista lippuvaihtoehdoista kerrotaan säätiön nettisivuilla, mutta tieto ei ole mennyt perille.

– Me olemme miettineet erilaisia konsteja, millä saisimme hilattua lipun hintaa alemmas. Mietimme ensi talveksi sarjalippua, jossa jos ostaa liput aikaisemmin, voimme myydä liput edullisemmin, Korhonen kertoo.

Hämeen Sanomien yleisönosaston kirjoittaja piti Hämeenlinnan konserttilippujen hintoja korkeina. Hän vertasi niitä Helsingin, Tampereen, Turun ja Lahden peruslippujen hintoihin, jotka vaihtelevat 20 eurosta 27 euroon.

– Verkatehtaan Vanaja-salin hinnat ovat kalleimmat, ne joista maksetaan 32, 28 ja 15 euroa, Korhonen sanoo.

Vanaja-salin klassisten konserttien lipun perushinta nousi 32 euroon viime syksynä. Sitä ennen hinta oli korotettu 30 euroon jo syksyllä 2011 eli ennen kuin Sibeliuksen syntymäkotaupunki -säätiö aloitti konserttien järjestäjänä Hämeenlinnassa.

Korhonen sanoo, että säätiö on ollut ”pakotettu” korottamaan hintoja.

– Vanaja-salin vuokra on noussut. Myös Sinfonia Lahden korvaus konserttia kohti nousi vähäsen jo vuoden 2011 alussa.

Konsertteja halvempiin saleihin

Korhonen selittää, että Hämeenlinnan järjestelmä on erilainen kuin muissa kaupungeissa. Pääsylippujen hinnat johtuvat suoraan konserttien kustannuksista.

– Sen takia me olemme siirtäneet konsertteja muihin saleihin. Osa on teatterissa ja osa Raatihuoneessa, missä meillä on (Vanaja-salia) edullisempi vuokra. Niissä on siksi edullisemmat lippujen hinnat.

Hämeenlinnan teatterin ja Raatihuoneen konsertteihin peruslippu maksaa 22 euroa. Studia gereralia -luentojen hinnat ovat sitäkin edullisempia, koska esiintyjäkustannukset ovat alhaisempia.

Lipunhintojen arvostelijoiden kanssa Korhonen on samaa mieltä siitä, että olisi parempi, jos hinnat olisivat edullisempia. Konserttien todellinen hinta on kuitenkin vielä huomattavasti kalliimpi kuin pääsylipun hinta.

– Kaupunki tulee vastaan niin paljon, että 32 euron konsertille oikea hinta olisi 90 euroa, ja 22 euron lipun oikea hinta olisi 60 euroa. Yhteiskunnan tuki on kaksi kolmasosaa konsertin kustannuksista. Kun kaupunkilaiset tulevat konserttiin, he saavat aina veronpalautusta.

Yleisö on löytänyt takaisin

Korhonen myöntää, että konserttilipun hinnankorotus vaikutti Vanaja-salin yleisömääriin vuosi sitten.

– Varmaan vuosi sitten hinta oli sokki, mutta nyt yleisö on löytänyt konsertteihin takaisin.

Yleisömääriin vaikuttaa myös lisääntyvä tarjonta muihin konsertteihin eli teatteriin, Raatihuoneeseen, kirkkoon ja myös Iittalaan, Lammille ja Renkoon.

Hämeenlinnan Raatihuoneessa järjestetään enimmäkseen konsertteja, jotka liittyvät Sibeliuksen juhlavuoteen ja huipputason Sibelius-konsertteja. Niille Raatihuone on Korhosen mukaan ainoa mahdollinen paikka Hämeenlinnassa. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020