Kanta-Häme

Yksityinen kehittäjäryhmä suunnittelee Hämeensaareen 190 miljoonan kokonaisuutta – Monitoimiareena toisi HPK:n pelit keskustaan

Vaihtoehdossa A uusi areena sijoittuisi Citymarketin päälle.

Yksityinen kehittäjäryhmä suunnittelee Hämeenlinnan keskusta-alueelle kaupunkikehityshanketta, johon sisältyy muun muassa monitoimiareena.

Areenan lisäksi suunnitelmat pitävät sisällään asumista, liiketilaa, toimistoja, liikunta- sekä ravintolatiloja. Toteutettavan hankkeen pääarkkitehtikumppanina toimii PES-Arkkitehdit Oy, kiinteistökehittäjänä GSP Group Oy ja hankkeen konseptista vastaa Sepos Oy.

Kaupunki ei millään tavalla osallistu kehitysvaiheen kustannuksiin, mutta ohjaa kehitysvaiheen suunnittelua.

Yritykset ovat yhdessä tehneet kaupungille esityksen Hämeensaaren alueen tutkimiseksi mahdollista kehityshanketta varten. Yhtiöt ovat omalla kustannuksellaan tehneet esiselvityksen, jonka perusteella esittävät yksinoikeutta syventää suunnitelmiaan.

Kehitysvaiheen ennakoidaan maksavan 2-3 miljoonaa euroa. Kaupunki ei millään tavalla osallistu kehitysvaiheen kustannuksiin, mutta ohjaa kehitysvaiheen suunnittelua.

Kaksi vaihtoehtoa

Kehitysvaiheessa tutkitaan kahta erilaista vaihtoehtoa hankkeen sijoituspaikaksi. Toisessa hanke sijoittuisi nykyisen Citymarketin kiinteistön viereen ja toisessa vaihtoehdossa nykyinen Citymarketin kiinteistö purettaisiin ja korvaava päivittäistavarakauppa sijoitettaisiin areenan sisälle uusiin tiloihin.

Kaupunginhallitus käsittelee yhtiöiden suunnittelualuevarausta tänään.

Vaihtoehto B moottoritieltä hahmoteltuna. Tässä vaihtoehdossa Citymarket ja Tokmanni voisivat toimia nykyisillä paikoillaan.

 

Monitoimiareena toimisi kansallisten ja kansainvälisten tapahtumien, kuten esimerkiksi konserttien, festivaalien ja jääurheilutapahtumien näyttämönä. Hallista tulisi HPK:n kotiareena.

Areena, asuntoja, toimistoja ja palveluita

Hankkeen luvataan muodostavan “ainutlaatuisen keskusta-alueen jatkeen kauniin rakennetun kaupunkiympäristön sekä arkkitehtuurin avulla”.

Hanke sisältää areenan, toimistoja, asuntoja, liikuntatiloja, arjen palveluita sekä yhteistiloja. Se on suunnattu parantamaan lähialueen asukkaiden elämänlaatua sekä kehittämään Hämeenlinnan matkailua. Hankkeeseen suunnitellut kaupalliset matkailu- ja vapaa-ajanviettokohteet lisäävät mahdollisuuksia markkinoida Hämeenlinnaa houkuttelevana asuinalueena ja ympärivuotisena vierailukohteena.

Hämeensaari-hanke on matkailun, konserttien, elektronisen urheilun, liikunnan sekä arjen palvelujen, työn ja asumisen kaupunkikeskittymä. Yhteensä kyseessä on noin 64 000 kerrosneliömetrin kokonaisuus.

Hankkeen kustannusarvio on noin 190 miljoonaa euroa, joka on tarkoitus rahoittaa pääosin yksityisten sijoittajien turvin, kaupunki osallistuu vähemmistönä.

Toteutuessaan hanke tuottaisi merkittäviä työllisyys- ja verovaikutuksia Hämeenlinnalle, niin rakentamisen, kuin toiminnan aikana. Hankkeen olisi tarkoitus valmistua vuonna 2023–2024.

Lue lisää: Hämeensaareen areena ja muita herkkuja – Yksityiset kiinteistökehittäjät asialla

Lue lisää: HPK:lle kerrottiin areenasuunnitelmista vasta maanantaina – Toimitusjohtaja Toivanen näkee seuran hallin käyttäjänä ja palveluntarjoajana

 

Juttua päivitetty kello 12.30