Kanta-Häme

Yksityiset kätilöpalvelut leviävät maakuntiin – kätilöt perustivat oman vastaanoton myös Hämeenlinnaan

Ensimmäinen yksityinen kätilöpalvelu aloitti Hämeenlinnassa syyskuun alussa.
Yksityiset kätilöt Kaisa Korkiamäki (vas.) ja Tanja Mäkiharju (oik.) ovat jo vastaanottaneet ensimmäiset asiakkaansa. Yhtiökumppani Katja Kopra tekee liiketilassa guasha-hoitoja ja tulevaisuudessa mahdollisesti toimintaterapiaa.

Ensimmäiset yksityiset kätilöt ovat aloittaneet työnsä Hämeenlinnassa. Syyskuun alussa Sibeliuksenkadulla oman vastaanoton avanneet Tanja Mäkiharju ja Kaisa Korkiamäki ovat tietojensa mukaan ainoat yksityiset kätilöt koko Kanta-Hämeessä.

Yksityiset kätilöpalvelut ovat Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyran mukaan levinneet vasta hiljattain pääkaupunkiseudulta maakuntiin. Koko ilmiö on tuore: Lyyra ajoittaa yksityisten kätilöiden yleistymisen Suomessa 2010-luvulle.

– Palvelukirjo on laaja. Tarjolla on esimerkiksi yksityistä synnytysvalmennusta, imetysohjausta, akupunktiota ja tukea kotisynnytykseen, hän listaa.

Yksityisen kätilövastaanoton perustaminen oli Tanja Mäkiharjun päämäärä jo kolme vuotta sitten. Vuonna 2005 kätilöksi valmistunut Mäkiharju uskoi, että muun muassa yksityiselle synnytysvalmennukselle olisi kysyntää.

Suunnitelma toteutui vihdoin, kun hän ja kollega Kaisa Korkiamäki aloittivat yksityisten kätilöpalvelujen tarjoamisen Liiketila KokoNaisuudessa.

Molemmilla on noin kymmenen vuoden kokemus kätilön työstä synnytyssalissa, äitiyspoliklinikalla ja vuodeosastolla.

– Työura on antanut hiljaista tietoa, jota ei opita kirjoista. Uskallamme luvata, että tiedämme mitä teemme, he sanovat.

Julkisten palvelujen korvaamisen sijaan Mäkiharju ja Korkiamäki haluavat täydentää neuvolan ja sairaalan odottaville perheille tarjoamia palveluja. Yksityinen kätilö toimii silloin, kun julkisen puolen resurssit eivät riitä.

– Sairaalan kahden tunnin synnytysvalmennusluento valmentaa lääketieteen näkökulmasta siihen, mitä sairaalassa tapahtuu. Me keskitymme pienryhmissä kaikkeen muuhun, esimerkiksi henkiseen ja fyysiseen valmistautumiseen ja parisuhteeseen, Korkiamäki antaa esimerkiksi.

Kätilöt pitävät tärkeänä yhteistyötä synnytyssairaalan kanssa. Omakanta-rekisterin ansiosta tieto tapaamisista yksityisten kätilöiden kanssa kulkee myös neuvolaan ja sairaalaan ja toisinpäin.

Kätilöliiton puheenjohtaja uskoo, että valtaosa vanhemmista valitsee rahan vuoksi julkisen kätilöpalvelun. Yksityisillä toimijoillakin on silti paikkansa.

– Synnytysvalmennus on nykyään minimaalista, etenkin uudelleen synnyttäjien kohdalla. Joissain harvoissa kunnissa saattaa päästä kiertokävelylle sairaalaan, mutta ei juuri muuta. Ne, joilla on siihen mahdollisuus, maksavat mielellään valmennuspalveluista.

Liitto suhtautuu kannustavasti yksityisiin kätilöpalveluihin.

– Kun on hankkinut osaamisen, mikä ettei yrittäjyys olisi hyvä vaihtoehto. Liitto on järjestänyt tästä näkökulmasta yrittäjävalmennuksiakin, Lyyra kertoo.

Mäkiharjun ja Korkiamäen kohderyhmä ovat Kanta-Hämeen alueen odottavat perheet. He yhdistävät kätilöpalvelujen yksityistymisen koko terveydenhuoltoa koskevaan trendiin ja uskovat yksityisten palveluntuottajien olevan tulevaisuuden toimijoita.

– Sote- ja maakuntauudistus, synnytyssairaalan tulevaisuus ja moni muu tekijä vaikuttavat siihen, minkä verran palvelua asiakas saa jatkossa kunnallisella puolella, he huomauttavat. HäSa

Yksityinen kätilö

Yksityinen kätilöpalvelu aloitti toimintansa Liiketila KokoNaisuudessa syyskuussa.

Ensimmäinen synnytysvalmennus alkaa lokakuussa. Tarjolla on myös neuvolakäyntien kaltaisia vastaanottoaikoja, synnytyspelkokeskusteluja, imetysoppeja ja kotikäyntejä.

Yrittäjät Tanja Mäkiharju ja Kaisa Korkiamäki voivat toimia tukihenkilöinä synnytyksen avautumisvaiheessa kotona ja myöhemmin sairaalassa, mutta kotisynnytyksiä he eivät hoida.

Heidän lisäkseen palveluja toteuttaa tarvittaessa

3muuta eri sairaaloissa päivätöissä olevaa kätilöä.

KokoNaisuus laskuttaa kätilöpalveluista tunneittain, ellei pidempää sopimusta solmita.

Kätilöpalveluja on mahdollisuus saada myös englanniksi.

Kätilöpalvelujen lisäksi liiketilassa on tarjolla esimerkiksi hierontaa ja guasha-hoitoa.