fbpx
Kanta-Häme

Yksityiset päiväkodit iskeneet markkinarakoon

Päivähoitopaikkojen kova kysyntä suhteessa tarjontaan Hämeenlinnassa on saanut yksityiset päiväkodit liikkeelle.

Parin viikon sisällä Hirsimäkeen avautuu täysin uusi, 36–40-paikkainen päiväkoti Aallokkomeri.

– Lisäksi jotkut nykyiset yksityiset päiväkodit miettivät laajennuksia, kertoo kaupungin varhaiskasvatuspalveluiden tilaajapäällikkö Seija Mäkinen.

Esimerkiksi Touhula avasi jo toisen yksikön Jukolaan elokuun alussa tarjoten kuusi ryhmää 1–6-vuotiaille, ja Lammilla Melukylä laajensi vuosi sitten tuplaten paikkamääränsä yli 40:ään.

Laaniityn lakkautetun päiväkodin tiloissa taasen avautui yksityinen, 35-paikkainen päiväkoti Sinitiuku syyskuun 1. päivänä.

Mäkisen mukaan Hämeenlinna tuntuu kovasti kiinnostavan myös valtakunnallisia yksityisiä päivähoitoketjuja.

– Meillä jo toimivien Touhulan ja Tenava-päiväkotien lisäksi on ollut kolme, neljä kiinnostunutta ketjua. Kyselyjä on tullut pitkin vuotta, mutta erityisesti alkuvuodesta.

– Jouduin sanomaan, että nyt ei ole tontteja tarjolla eikä välttämättä riittävästi asiakkaitakaan niin isoille hoitopaikkojen määrän lisäyksille.

Uusi, noin 60-paikkainen päiväkoti voi nousta kaavasuunnittelussa olevalle Asemanseudulle.

– On mahdollista, että se kilpailutetaan yksityiselle. Kyse ei olisi ihan peruspäivähoidosta, vaan tarkoitus olisi tarjota pendelöijille ekstraa, kuten normaalia pidempiä aukioloja, Mäkinen kertoo.

Hirsimäkeen piakkoin avautuva Aallokkomeri tarjoaa 36–40 hoitopaikkaa ja työllistää johtajan lisäksi kuusi alaista.

Toinen hoitoryhmistä on sisarusryhmä, jossa on paikkoja sekä alle että yli 3-vuotiaille. Toinen ryhmä on 3–6-vuotiaille tarjoten myös esikouluopetusta.

Päiväkoti toimii aluksi siirrettävissä, parakkimaisissa tiloissa. Päiväkodin johtaja, yrittäjä Heli Meriläinen on tehnyt kaupungin kanssa 50 vuoden vuokrasopimuksen noin 2 000 neliömetrin tontista Hirsimäenkatu 33:ssa.

– Päiväkoti toimii näissä tiloissa ainakin viisi vuotta, minkä jälkeen on tarkoitus rakentaa tontille pysyvä päiväkoti.

Varhaiskasvatuspalveluiden tilaajapäällikkö Seija Mäkinen iloitsee Aallokkomerestä.

– Meidän kunnallinen päivähoitomme olisi ihan pulassa, jos sinne ei nyt tulisi yksityistä päiväkotia helpottamaan Hirsimäen päiväkodin ylibuukattua tilannetta.

Hirsimäen päiväkodin johtajan Eija Vikmanin mukaan päiväkodin 89 paikkaa käyttää noin 100 lasta. Ruuhkaa ja jonoja helpottaa kesällä 2018 valmistuva Nummen palvelukeskus, joka tarjoaa 50 esiopetuspaikkaa.

– Esiopetus siirtyy Hirsimäestä Nummelle, jolloin saamme päiväkotiin lisää pienempien lasten hoitopaikkoja, Seija Mäkinen kertoo. HäSa

Menot