Kanta-Häme

Yksityisiä vuokrakämppiä jokaiseen makuun

Netin asuntosivustojen, Vuokraoven ja Oikotien mukaan Hämeenlinnassa on tällä hetkellä tarjolla 150–210 vuokra-asuntoa.

– Kyllä, tarjontaa on hyvin. Jokaiselle pitäisi tällä hetkellä löytyä oma sopiva vuokra-asunto, vahvistaa Realia asuntovuokrauksen vuokravälittäjä Niina Manner.

Muutama vuosi takaperin yksityisiä vuokra-asuntoja oli tarjolla noin kolmannes vähemmän. Opiskelijoiden liikkeet näkyvät aina vuokra-asuntotilastoissa, mutta pysyvämpää tarjonnan kasvun aiheutti Opettajankoulutuslaitoksen muutto Tampereelle.

– Ensimmäinen käänne tapahtui siinä, sanoo Manner.

Toinen selkeä syy muutokseen ovat sijoittajat.

– Se on Hämeenlinnassa selvä ilmiö, että isot sijoitustahot ostavat vuokrakohteita, sanoo toimitusjohtaja Juho Nieminen Etelä-Hämeen OP-kiinteistökeskuksesta.

Esimerkiksi Ålandsbankenin erikoissijoitusrahasto on sijoittanut viime vuosina Hämeenlinnassa noin viiteenkymmeneen uuteen vuokra-asuntoon.

– Näin pienessä kaupungissa tällainen vaikututtaa vuokra-asuntokantaan, sanoo Manner.

Vuokravälittäjien mukaan pieni, hyväkuntoinen asunto keskustassa on edelleen nopea vuokrattava. Haja-asutusalueella sijaitsevien suurten asuntojen vuokraamiseen voi kulua aikaa useita kuukausia.

Kun vuokralainen on nyt vuokramarkkinoiden kuningas, suosittelee Nieminen vuokranantajille asunnon stailausta.

– Vaikka vuokrauksesta ei saa huipputuottoja, kannattaa huoneiston sisäiseen olemukseen panostaa. Muuten vuokraamisesta tulee todella haastavaa.

Välittäjien mukaan markkinoille ei enää juuri olekaan 1960- tai 1970-luvulla rakennettujen talojen huoneistoja, jotka olisivat edelleen alkuperäiskuosissaan.

Taantuman vaikutukset näkyvät sekä vuokramarkkinoilla että asuntokaupassa. Kun lainankorot ovat matalalla, työlliset ostavat mieluummin oman asunnon kuin tekevät uuden vuokrasopimuksen. Vuokralaisista matalasuhdanne tekee varovaisia.

– Eletään niissä oloissa, mihin on totuttu, luonnehtii Nieminen.

Asuntojen runsas tarjonta pitää kuitenkin vuokratason kurissa. Ikävä yllätyksen voivat kokea ne vuokranantajat, jotka tarjoavat nyt vuokralle asuntoa, johon edellinen vuokralainen muutti vuosi pari sitten.

– Vuokratoiveet saattavat olla tämän hetken tilanteeseen pikkuisen optimistisia. Vuokria on jouduttu tarkistamaan hieman alaspäin. Puhutaan ehkä muutamista kympeistä, kertoo Manner.

Realian Manner ei usko, että Hämeenlinnan vuokramarkkinoilla tapahtuu ensi vuonna suuria muutoksia. OP-kiinteistökeskuksen Nieminen on optimistisempi.

– Pohjaluvut on nähty ja asuntovuokraus aktivoituu ensi vuonna. Jos näin ei tapahdu, huoneistoja aletaan myydä.

Niemisen mielestä Hämeenlinnan kannattaa pitää huolta imagostaan sekä valtakunnallisesti että erityisesti nuorten silmissä.

– On tosi tärkeä juttu, että Hämeen ammattikorkeakoulu pysyy elinvoimaisena. Se edesauttaa asuntovuokrausta. HÄSA