Kanta-Häme

Yksityiskohdasta riitti puhetta Janakkalassa

Hevos- ja ponitallit puhuttivat Janakkalan valtuustoa maanantai-iltana. Käsiteltävänä oli kunnan uusi rakennusjärjestys, johon tuli nyt ensimmäistä kertaa hevostalleja koskevia määräyksiä.

Valtuutettu Mirja Pöhö (kd.) esitti määräyksiin lisäystä, jonka mukaan hevostallien pitäisi noudattaa rakennusjärjestyksen lisäksi myös kunnan antamia omia ohjeita. Valmisteluvaiheessa oli näet kahdelta kuntalaiselta tullut yksi asiaa koskeva muistutus.

Byrokratia lisääntyisi

Moni vastusti Pöhön esitystä ja kehui perusteellisesti tehtyä rakennusjärjestysluonnosta.

– Pöhön esittämä muutos lisäisi viranomaisten työtä. Ei ole syytä lisätä byrokratiaa, Mikko Kautto (kesk.) sanoi.

Markku Murronmaa (kesk.) vakuutti, että ympäristöviranomaiset tekevät tarkkaa työtä, kun ympäristölupaa harkitaan. Lisää vahtimista ei hänen mielestään tarvita.

Ympäristölautakunnan puheenjohtaja Aki Lintumäki (kok.) katsoi, ettei rakennusjärjestysesitystä ole syytä lähteä muuttamaan yhden muistutuksen takia.

Jämäkkyyttä päättäjille

Merja Taponen (kesk.) toivoi jämäkkyyttä päätöksentekoon. Hänen mielestään päättäjien olisi hyvä erottaa kokonaisuus yksityiskohdista.

– Tässä on tehty suuri työmäärä, ja kunnanhallitus oli yksimielinen rakennusjärjestyksestä, Taponen huomautti.

Seppo Hauta-aho (ps.) kannatti Pöhön esitystä, joten siitä äänestettiin. Pöhön kannalla äänestyksessä oli vain viisi valtuutettua.

Uusi rakennusjärjestys tulee voimaan kesäkuun alussa.

Myös Tervakosken Seuratalon tilanne herätti keskustelua. Valtuusto käsitteli demariryhmän tekemän valtuustoaloitteen, jossa kysyttiin, miten talolle saataisiin nykyistä enemmän käyttäjiä ja maksajia.

Taustalla on se talouden tasapainottamisohjelman vaatimus, ettei talo saisi aiheuttaa kunnalle menoja.

Pysyykö Seuratalo julkisena?

Reijo Löytynoja (sd.) sanoi, että valmistelussa ja keskustelussa on tullut esiin hyviä ajatuksia.

– Mutta mitä nyt tehdään? Missä mennään järjestöjen vastuun kasvattamisessa?

– Julkinen tila on enemmän kuin rakennus. Halutaanko Seuratalo säilyttää julkisena?

Löytynoja huomautti, että kaksisataa eläkeläistä harrastaa Seuratalossa terveyttä ylläpitävää liikuntaa, mikä on kunnan liikuntastrategian mukaista.

Elokuvateatterille lisää käyttöä

Keskustelua herätti muun muassa Seuratalon elokuvateatteri. Mirja Pöhön mielestä sinne tarvittaisiin yleisöryntäys, mikäli elokuvateatteri joutuisi maksamaan vuokraa tilaneliöiden mukaan.

Merja Taposen mielestä olisi ihanteellista, mikäli elokuvateatteria voisivat käyttää muutkin toimijat esimerkiksi koulutustilana.

Teemu Saarinen (kok.) huomautti, että juhlasaliin on vaikea viedä liikuntapalveluja, koska tila on aina välillä teatteriharrastajien käytössä kuusi viikkoa kerrallaan.

Soini Aho (sd.) sanoi, etteivät Tervakosken eläkkeensaajien rahkeet riitä Seuratalon kunnostamiseen.

– Seuratalo on meille kuin pikkukoulu kylälle. Kunnalla on velvollisuus osallistua sen ylläpitoon.

Petri Ojanen (vihr.) kyseli, voisivatko kuorot harjoitella elokuvateatterissa. Niin ikään hän toivoi, että jokin pitopalveluyritys alkaisi toimia Seuratalossa.

– Avauksia yrittäjien suuntaan pitäisi olla.

Ohjausryhmä töihin

Rauno Kurki (sd.) piti hyvänä asiana sitä, että Seuratalolle esitetään ohjausryhmän perustamista.

– Se on temppelinharjalla, kun mietitään, miten talon käyttöä saadaan tehostettua.

Tonttituotanto-ohjelma hyväksyttiin melkein ilman keskustelua. Reijo Löytynoja käytti yhden puheenvuoron, jossa hän piti suunnitelmallisuutta hyvänä asiana ja korosti maanhankinnan tärkeyttä. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic