Kanta-Häme

Yksityislääkäreiden hintahaitari voi olla yllättävän venyvä

Harva sairautensa kanssa kärvistelevä potilas tulee miettineeksi vastanottokäynnin kilpailuttamista ennen kuin varaa ajan yksityisestä lääkärikeskuksesta. Hankalaa se olisikin, koska jokainen lääkäri on itsenäinen ammatinharjoittaja, joka määrittää oman taksansa.

Hämeenlinnalaiset lääkärikeskukset ilmoittavat nettisivuillaan toistaiseksi vain arvioituja keskihintoja palveluille.

– Periaatteessa lääkäri voi laittaa vastaanotolleen minkä hinnan hyvänsä. Mieluummin silti hoidan potilaita päivittäin pienemmällä hinnalla kuin jään odottamaan sitä ison laskun maksavaa. Kyllä sana kulkee, jos joku laskuttaa kohtuuttomasti, naurahtaa Linnan Klinikan vastaava lääkäri Timo Knuth.

Knuthin mukaan lääkärit konsultoivat jonkin verran toisiaan hinnoittelusta. Yleensä hinnat arvioidaan uudestaan aina vuoden alussa.

– Kysellään, että paljonko otat tuosta ja tuosta toimenpiteestä. Se on sellaista itsensä arvostamista. Nyt olen mennyt pari vuotta jo samoilla taksoilla.

Professori- ja dosenttilisä

Alan pääperiaate on, että hinta nousee koulutuksen, kokemuksen ja osaamisen karttuessa.

– Niin kuin tietysti pitääkin. Erikoislääkärin korvaus voi olla 50 prosenttia isompi, ja myös dosentin ja professorin arvonimi voi näkyä hinnoittelussa. Aloittelevat lääkärit laskuttavat yleensä vastaavasti vähemmän, Timo Knuth luonnehtii.

Laki velvoittaa lääkäriasemia pitämään kunkin lääkärin hinnaston potilaan saatavilla. Vastaanottotilojen kansioista löytyvien tietojen perusteella olisi mahdollista vertailla, haluaako esimerkiksi halvemman vai kalliimman yleislääkärin vastaanotolle, mutta käytännössä hintavertailu on vähäistä.

– Ei hintoja hirveästi etukäteen kysytä, sellainen tuntuma ainakin minulla on, sanoo Terveystalo Hämeenlinnan yksikönjohtaja Juha Myllykangas.

Terveystalon järjestelmässä on Myllykankaan mukaan suositushinta lääkäreille, mutta lopullinen hintaneuvottelu on jokaisen lääkärin oma asia.

– Laskun lopullinen summa riippuu tietysti myös potilaan kanssa käytetystä ajasta.

Mehiläinen laittamassa nettiin

Mehiläinen Hämeenlinnan yksikönjohtaja Päivi Jurvanen myöntää, että lääkäreiden hinnoissa on haitaria.

– Joillakin spesialisteilla taksat ovat keskiarvon ylitse.

Mehiläinen aikoo parantaa asiakkaan kuluttajansuojaa laittamalla jokaisen lääkärinsä hinnaston esille nettisivuilleen.

– Helmikuun aikana niiden pitäisi olla siellä. Hieman on ollut teknisiä ongelmia asian kanssa, mutta ne on nyt voitettu, Jurvanen kertoo.

Hänen mukaansa aikojen varaaminen netin kautta on jonkun verran lisännyt hintakyselyjä.

– Mutta onhan se niin, että monelle potilaalle vastaanottoajan sopivuus tai pitkäaikainen kontakti tuttuun lääkäriin merkitsee enemmän kuin hinta. (HäSa)