Kanta-Häme

Yksityislääkäri tekee kotikäyntejä

Julkisen terveydenhuollon puolella kotisairaanhoitoon ovat oikeutettuja vain iäkkäät, joiden kotona pärjääminen on vaakalaudalla. Tähän markkinarakoon on iskemässä hämeenlinnalainen lääkäriasema Linnan Klinikka.

Lääkäriaseman yleislääkäri Olli Koivurinne on käynnistänyt kokeilun, jossa hän käy hoitamassa potilaita näiden kotona Hämeenlinnan kantakaupungin alueella iltapäivisin ja iltaisin. Erikseen sovitusti lääkärikäynnin voi tilata myös viikonloppuisin.

Linnan Klinikan toimitusjohtajan Seppo Kivisen mukaan pontimena kotilääkäritoiminnalle on ollut kysyntä.

– Iäkkäille ihmisille voi olla vaikeaa tulla vastaanotolle, lisäksi julkisen puolen päivystysjonot voivat olla pitkiä öisin ja iltaisin.

Olli Koivurinne sanoo kotikäyntien tärkeimmän kohderyhmän olevan ikäihmisten ohella lapsiperheet. Neljän lapsen isänä hän kertoo tietävänsä, kuinka hankalaa saattaa olla lähteä vastaanotolle pienen lapsen kanssa.

– Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa tuntuisi olevan tarvetta tällaiselle toiminnalle.

Kotikäynnin hinta on 175 euroa, josta saa Kela-korvauksen, 26 euroa. Käyntiin varataan matkoineen tunti. Jos tunti ylittyy, peritään matkakulut aikaveloituksena päälle. Kotilääkäripalvelun voi Hämeenlinnassa tilata myös ”uusiin kaupunginosiin”, mutta hinta on korkeampi kuin kantakaupungilla.

– Yhdellä käynnillä voidaan katsoa useampikin potilas. Esimerkiksi jos perheessä on monta lasta kipeänä, heidät voidaan tutkia kaikki samalla kertaa, Koivurinne selvittää.

Kokeiden otto onnistuu

Hengitystietulehdukset, vatsataudit, virtsatieinfektiot, reseptien uusiminen ja vanhuksen yleisvoinnin huonontuminen ovat yleisimpiä syitä kutsua lääkäri kotikäynnille. Myös laboratoriokokeita on mahdollista tehdä kotona, kun lääkärin mukana on sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.

Kotilääkärin laukussa kulkevat mukana yleisimmät päivystyslääkkeet, kuten tavallisimmat antibiootit, tulehduskipulääkkeet, injektiokipulääkkeet, puudutteet ja verenpainelääkkeet. Varustukseen kuuluu myös tietokone, jolla saadaan yhteys lääkäriaseman tiedostoihin, joista näkee potilaan taustat.

– Ensi keväänä tulevan e-reseptin myötä myös lääkemääräykset saadaan suoraan kotikäynniltä apteekkiin.

Useimmat vakuutusyhtiöt korvaavat kotilääkärin käynnistä aiheutuneita kuluja. Tämä kannattaa varmistaa tapauskohtaisesti omasta vakuutusyhtiöstä.

Ei vielä kilpailua

Linnan Klinikka saanee harjoittaa yksityispuolen kotikäyntejä Hämeenlinnassa pitkään kaikessa rauhassa. Kilpailevat lääkäriasemat eivät ole toistaiseksi osoittaneet kiinnostustaan asiaa kohtaan.

– Kotikäynnit eivät ole meille ydinaluetta, kuittaa Terveystalon Hämeenlinnan yksikön johtaja Juha Myllykangas.

Lääkäriasema Mehiläisen viestintäpäällikkö Karina Vikman kertoo, että heillä ”tarkkaillaan tilannetta”, suunnitelmia kotikäyntien aloittamisesta ei ole.

Hämeenlinnan Terveyspalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Risto Mäkinen sanoo, että julkisella puolella kotisairaanhoidossa on viiden lääkärin työpanos.

– Kotihoito on ikäihmisten palveluissa rutiinia, mutta kotisairaanhoitoon kuuluvien lääkärikäyntien piiriin pääsee vain, jos vaihtoehtona on palveluasuminen. (HäSa)

Päivän lehti

24.11.2020

Fingerpori

comic