Kanta-Häme

Yksityissairaaloiden kilpailu tulee vain kiristymään

– Kilpailu on Hämeenlinnassa kovaa, mutta on paikkakuntia, joissa kilpailu on vieläkin kovempaa.

Näin toteaa Ove Uljas, joka on toiminut syyskuun lopusta lähtien yksityisiä terveys- ja lääkäripalveluja tarjoavan Mehiläinen-konsernin vt. toimitusjohtajana.

Hän vieraili Mehiläisen Hämeenlinnan-toimitiloissa loppuviikosta.

Uljas siirtyi johtamaan Mehiläistä, kun yhtiön entinen toimitusjohtaja Matti Bergendahl yllättäen siirrettiin tehtävästä pois. Viime keväällä yhtiöön siirtynyt Työelämäpalveluiden liiketoimintajohtaja siirtyi johtamaan koko konsernia.

Pian johtajavaihdoksen jälkeen Mehiläisessä myös päättyivät yt-neuvottelut, jossa irtisanottiin 17 työntekijää. Irtisanomisia oli myös Hämeenlinnassa.

Irtisanomiset johtuivat Uljaan mukaan osin OP-Pohjolan tulosta yksityissairaalamarkkinoille. Pohjola on pyörittänyt Omasairaalaa Helsingissä, ja alkuviikosta yhtiö ilmoitti avaavansa yksityissairaaloita muun muassa Tampereelle, Ouluun ja Kuopioon.

– Pohjola on ohjannut asiakkaitaan omaan sairaalaansa, mikä on tarkoittanut meille volyymin laskua. On selvää, että liiketoiminta pitää sopeuttaa sille tasolle, mitä kysyntä vaatii, Uljas toteaa.

Uudet toimijat pakottavat muutokseen

Muuttunut kilpailutilanne on aiheuttanut sen, että Mehiläisessä on pitänyt alkaa miettiä uusia ansainta- ja toimintakeinoja. Sitä, millaisia keinoja on mietitty, ei Uljas paljasta.

– Tämä (Pohjolan tulo) on yksi muutos markkinoilla, ja muita muutoksia tulee olemaan myös jatkossa. Kilpailu on lähtökohtaisesti asiakkaan kannalta hyvä asia, Uljas sanoo.

Uljas kuitenkin toteaa, että kilpailun kiristyessä on alettu laajentua kohti uusia markkinoita. Yksi kiinnostuksen kohde on julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto.

Mehiläisen liikevaihto oli viime vuonna noin 270 miljoonaa, ja Uljaan mukaan 70 miljoonaa liikevaihdosta tuli kuntien ulkoistamista palveluista.

– Esimerkiksi sairaalamarkkinat eivät sinänsä kasva, nythän on kyseessä uusjako. Kuten jokaisessa yrityksessä, niin meidän pitää miettiä aloja, joille meillä on annettavaa.

Katse on tällä hetkellä kiinnitetty myös nykyisen eduskunnan suureen ponnistukseen, sote-uudistukseen.

– Potilaat ja yhteiskunta hyötyisivät, jos kilpailu olisi vapaata. Tämä malli, jossa kunnat ovat sekä tuottajana että tilaajina, ei välttämättä johda optimaaliseen varojenkäyttöön. Maailma on muuttunut, Uljas sanoo.

Kunta ei toisaalta pysty valvomaan voittomarginaaleja, joita yritysten kilpailutushinnoissa on.

– Näin on, mutta vertailuun pitää ottaa se, miten paljon vastaavan palvelun tuottaminen olisi maksanut kunnalle ja veronmaksajalle, jos palvelu olisi tuotettu omavaraisesti. Pitäisi löytää voitto–voitto-tilanne.

Mielenkiintoiset ajat edessä

Ove Uljas edustaa poikkeuksellista terveysalan yhtiön johtajaa: hän ei nimittäin ole lääkäri, vaan kauppatieteilijä. Ennen Mehiläiselle siirtymistään Uljas toimi Pfizerin Suomen-toimitusjohtajana.

– Mehiläinen on ensisijaisesti asiantuntijaorganisaatio, ja kun ammatinharjoittajat lasketaan mukaan, niin meitä on yli 6 000. Tämänkokoista organisaatiota pitää johtaa kuin mitä tahansa yritystä.

Samalla, kun yhtiö hakee itselleen pysyvää toimitusjohtajaa, terveydenhoitoala jatkaa muutostaan.

– Sote-uudistusta on väännetty nyt kolme vuotta, ja vaalit ovat tulossa. Elämme mielenkiintoisia aikoja. (HäSa)