Kanta-Häme

Yksityistä eskaria vaaditaan maksuttomaksi

Hämeenlinnalaisen Katriina Lepistön Sanni-tytär menee ensi syksynä esikouluun, siis samaan aikaan, kun esiopetus muuttuu pakolliseksi kaikille lapsille.

Viimeiset kolme vuotta Sanni on ollut päivähoidossa yksityisessä päiväkodissa. Jos hän haluaisi jatkaa tuttujen kavereiden kanssa samassa ryhmässä, olisi vanhempien ostettava hänelle päivähoitoa, tarvitsisivat he sitä tai eivät, jotta esiopetusta ylipäätään voitaisiin järjestää.

Tämä johtuu siitä, että Hämeenlinnassa kaupunki ei tue yksityisiä päiväkoteja pelkän esiopetuksen osalta lainkaan.

– Rahasta tässä varmastikin on kysymys, mutta ennen kaikkea myös tasavertaisuudesta. Yksityisen esiopetuksen tulisi olla samalla tavalla maksutonta kuin kunnallisenkin, Lepistö sanoo.

Palveluseteli tai kattavampi tuki

Ensi syksystä lähtien kaikkien lasten esiopetus muuttuu pakolliseksi. Muutos on osa uusittua varhaiskasvatuslakia, ja velvollisuus esiopetuksen järjestämisestä kunnalla.

Isommissa kaupungeissa muutos merkitsee myös sitä, että esiopetus on kaikille lapsille maksutonta riippumatta siitä, missä päiväkodissa he aiemmin ovat olleet hoidossa.

Samanlaisen järjestelmän haluaa joukko hämeenlinnalaisia, yksityisen päiväkodin lasten vanhempia, jotka ovat keränneet kansalaisadressiin nimiä kuluneen viikon aikana.

Adressissa ehdotetaan rahoitusmalliksi joko palveluseteliä muun yksityisen päivähoidon tapaan tai vaihtoehtoisesti kattavampaa yksityisen hoidon tukea kaupungilta.

400 euroa per eskarilainen

Adressi oli määrä toimittaa tilaajapäällikkö Seija Mäkiselle maanantaina. Koska tämän vuoden talousarvio on jo tehty, muutos voisi tulla voimaan aikaisintaan syksyllä 2016.

Mäkinen laskee, että muutos tarkoittaisi noin 400 euron kuukausittaista menoerää yhtä eskarilaista kohden.

– Kaupungin kokonaisbudjettiin verrattuna summa ei tietenkään ole suuri, mutta taloustilanne on tiukka ja menoeriä riittää. Lautakunnan on otettava huomioon monia asioita päätöstä tehtäessä.

Mäkisen mukaan yksityisen puolen esiopetus on maksutonta toistaiseksi vain suuremmissa kaupungeissa, eivätkä hänen mukaansa Hämeenlinnan kokoisissa kaupungeissa toistaiseksi käydä aiheesta keskustelua. (HäSa)