Kanta-Häme

Yläkoulu valtaa Myllymäen

Kosteusvaurioista kärsineen Kaurialan koulun oppilaat ja opettajat aloittavat tiistaina uuden lukuvuoden väistötiloissa Myllymäessä. Yläkoululaisten käyttöön on saatu Hamkin vanhan kampuksen rakennuksista Metsola ja Tapiola.

Ensimmäisenä yli 500-päisellä joukolla on luvassa uusiin tiloihin tutustuminen sekä sääntöjen ja toimintatapojen opettelu.

– Kun kaikille on selvää, miten tällä toimitaan, saadaan arki varmasti pyörimään. Oppilaita otetaan myös mukaan koulunkäynnin suunnitteluun. Minä luotan nuoriin, he ovat fiksuja, sanoo Kaurialan koulun rehtori Pekka Saros.

Käsitöiden ja kotitalouden opetus säilyy toistaiseksi Kaurialassa. Niidenkin siirtymisestä Myllymäkeen Ilmarila-rakennukseen neuvotellaan, mutta tilat ovat edelleen Hamkin käytössä. Seiskaluokkalaiset joutuvat käymään entisellä koulullaan kaksi kertaa viikossa. Opetuksen jatkuminen Kaurialassa vaati ilmanlaadun parantamista.

Myllymäestä löytyy kaksi liikuntasalia, mutta Elenia-areenaa ja Poltinahon salibandyhallia oppilaat eivät enää pääse hyödyntämään. Sen sijaan Mattilan kentälle on luvattu varustekopit ja talvella jääkiekkokaukalo.

Keväällä henkilökuntaa huolestutti myös se, miten erityisopetus uusissa tiloissa onnistuu.

– Meillä on 24 erityisoppilasta, joille rakennettiin Tapiola-rakennukseen neljä luokkatilaa. Kaurialassa heillä oli esimerkiksi oma olohuone ja keittiö, mutta uusiinkin tiloihin voi olla tyytyväinen, Saros kertoo.

Myllymäen kampuksen sisäilman laatua tutkittiin keväällä. Kesän aikana tiloja on remontoitu, jotta niistä saatiin turvalliset ja terveelliset.

Kaupungin rakennusteknisen asiantuntijan Mika Metsäalhon mukaan rakennusten ilmanvaihtojärjestelmä on puhdistettu ja pienempiin luokkatiloihin on asennettu omat ilmanvaihtokoneet.

Pienluokkiin on rakennettu väliseiniä ja valaistusta on parannettu. Muitakin muutoksia on tehty ja tehdään edelleen.

Tiistaihin mennessä ei Saroksen mukaan täysin valmista ehdi tulla. Sekä oppilaat että heidän vanhempansa ovat kuitenkin suhtautuneet muutokseen ymmärtäväisesti. Oppilaiden ja henkilökunnan terveys on etusijalla.

Uudet tilat ovat vanhoihin verrattuna modernit ja valoisat. Muutto on herättänyt ennakkoluuloja, mutta Saroksen mukaan sekä opettajat että Myllymäessä kurkkimassa käyneet oppilaat ovat olleet innoissaan.

– Tuttuun ja turvalliseen olisi tietysti aina mukava jäädä. Täällä monien opettajien fyysiset työskentelytilat ovat huomattavasti vanhoja paremmat. Uskon, että muutaman päivän jälkeen kukaan ei palaisi vanhaan.

Mopoille ja mopoautoille on varattu pysäköintitilaa Tykistötien varrelta. Tilaa polkupyörille suunnitellaan paikkoihin, jotka ovat oppilaiden saapumisen kannalta sopivia.

Koulun piha-alueesta pyritään vielä tekemään houkuttelevampi välituntien viettopaikka. Pihalle tuodaan koripallotelineitä ja penkkejä. Yhtenä vaihtoehtona Saros pitää frisbeegolfrataa. Oppilaiden toiveet otetaan tässäkin huomioon. HÄSA

Päivän lehti

7.4.2020