Kanta-Häme Hattula

Miksi yläkoululaisilta evättiin osallistumisoikeus Parolan lukion lakkauttamisuhkaa vastaan järjestettyyn ulosmarssiin?

Parolan lukiolaiset ja noin 20 kuntalaista osallistuivat 13.2. mielenilmaukseen oppilaitoksen säilyttämisen puolesta.

Toimituksen saaman tiedon mukaan Parolan yhtenäiskoulun yläkoululaisille ei annettu lupaa osallistua Parolan lukion mahdollista lakkauttamista vastaan järjestettyyn ulosmarssiin viime keskiviikkona.

Estettiinkö yläkoululaisia osallistumasta ulosmarssiin Hattulan yhtenäiskoulun apulaisrehtori Mari Toivonen?

–  Ulosmarssi oli Parolan lukion opiskelijakunnan järjestämä, ei Parolan lukion oppilaitoksena järjestämä tapahtuma. Meillä oli keskiviikkona normaali lukujärjestyksen mukainen koulupäivä. On aivan eri asia lähteä oppilaitoksena osoittamaan mieltä kuin, että lukion opiskelijakunta opiskelijoina järjestää tämäntyyppisen tilaisuuden. Jos olisimme siihen osallistuneet kouluna, olisi se vaatinut laajat ennakkovalmistelut: Opetuksen järjestäjän eli tässä tapauksessa Hattulan kunnan pitää hyväksyä suunnitelma, pitää kuulla huoltajia ja laatia turvallisuussuunnitelma. Järjestyssääntöjen mukaan koulun alueelta ei saa poistua ilman lupaa. Jos joku poistuu koulusta luvatta, tilanne on meille haastava, sillä hän ei ole valvonnassamme.

– Ulosmarssin aikana oli meneillään välitunti. Tilanne oli rauhallinen. Oppilaille kerrottiin rauhallisesti, ettei lupaa poistumiseen ole.

Tuleeko ulosmarssiin osallistuneille jotain seuraamuksia, esimerkiksi jälki-istuntoa?

– Kyse on siitä, onko poistunut luvatta koulun alueelta, eikä ole osallistunut oppitunnille. Oppitunnilta poissaolleet on merkitty, kuten aina. Minun tiedossani ei ole esimerkiksi asiattomasti käyttäytyneitä.

Eikö nuoria olisi hyvä opettaa yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen ja mielipiteidensä esille tuomiseen. Tämä aihe koskee heitä kuitenkin paljon?

– Totta kai on. Sen takia meidän oma oppilaskunnan hallitus on valmistelemassa omaa kannanottoansa asiasta ja heitä on siihen tuettu. Se on meidän normaalia yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tukevaa opetustyötämme.

– Olen koulutukseltani ja taustaltani historian ja yhteiskuntaopin opettaja. Oppilaiden osallisuuden tukeminen on minulle sydämen asia, mutta peruskoulussa toiminnan pitää olla turvallista ja valvottua. Vastuumme peruskoululaisista on jakamaton.

Juttua korjattu 19.2. kello 10.22. Hattulan yhtenäiskoulun apulaisrehtori Mari Toivonen on taustaltaan historian ja yhteiskuntaopin opettaja, ei historian ja yhteiskunnan opettaja.

 

Lue lisää:

Hattulan kunnanhallitus siirsi säästölistan käsittelyä