Kanta-Häme

Yle: Helkama teki neljä vuotta Jopoja, joiden runko voi katketa kesken ajon

Helkama valmisti vuosina 2009-2012 tuhansia Jopo3-pyöriä, joiden runko voi murtua keulimisen seurauksena.
Aihekuva: Veli-Matti Virtanen Kuva: Veli-Matti Virtanen
Aihekuva: Veli-Matti Virtanen

Polkupyörävalmistaja Helkama valmisti vuosina 2009-2012 alumiinisia Jopo3-polkupyöriä, joiden runko voi murtua yllättäen. Jopo3-pyöriä valmistettiin neljän vuoden aikana noin 7 000 kappaletta.

Yhtiö kertoi asiasta verkkosivuillaan tiedotteella viime syksynä.

Julkisuuteen asia nousi tällä viikolla, kun Yle uutiset kertoi verkkosivuillaan 13-vuotiaasta turkulaispojasta, jonka ajaman Jopo3:n runko katkesi normaalissa ajossa alamäessä.

– Vauhtia oli aika paljon, kun yhtäkkiä pyörä hajosi vauhdissa alta. Hän ei ehtinyt edes laittaa käsiä suojakseen vaan lensi suoraan naamalleen hiekkaan, pojan isä Veli-Matti Aalto-Setälä kertoi Ylen uutisessa.

Poika menetti kaksi etuhammastaan ja sai arpia ja ruhjeita kasvoihinsa.

 

Ylen haastatteleman Helkama Velox Oy:n toimitusjohtajan Tero Valtosen mukaan yhtiö on saanut alle kymmenen asiakaspalautetta Jopo3-pyöristä, eikä valtaosassa tapauksia käyttäjälle ole aiheutunut vaaraa.

– Tiedossamme on kuitenkin muutama loukkaantumistapaus, jotka ovat aina valitettavia, Valtonen kertoo.

Valtosen mukaan kaikki loukkaantumistapaukset on tutkittu, ja niille on ollut yhteistä polkupyörän vääränlainen käyttö. Hän muistuttaa, että alumiinirunkoisella polkupyörällä ei saa hyppiä tai keulia.

Hänen mukaansa alumiini väsyy keulimisesta ja sen aiheuttamasta rasituksesta.

– Tämä ei koske vain Jopoja vaan kaikkia alumiinirunkoisia pyöriä. Niitä ei ole tarkoitettu temppukäyttöön. Tavallisessa ajokäytössä niissä ei ole murtumisvaaraa, Valtonen sanoo Ylellä.

Valtosen mukaan valvova viranomainen on testannut pyörän, mutta ei vaatinut toimenpiteitä. Jälleenmyyjät ovat saaneet pyynnön tarkastaa pyörän rungon kunto.

 

Veli-Matti Aalto-Setälä sanoo Ylellä, että hänen poikansa on keulinut pyörällä jonkin verran. Pojalla on kuitenkin toisena pyöränä temppuiluun soveltuva pyörä.

– Emme tienneet, ettei sillä saisi keulia. Lapset ja nuoret keulivat paljon. Jopon omalta sivulta tiedotetta ei löydä, ellei osaa etsiä, Valtonen kertoo Ylellä.

Hänen mukaansa on vastuutonta, ettei Helkama varoita käyttäjiä paremmin pyörästä, joka voi hajota alla. HäSa

 

Lue lisää: 13-vuotiaan hampaat katkesivat, kun Jopo murtui alta – valmistaja teki neljä vuotta pyöriä, joiden runko voi hajota kesken ajon (Yle uutiset 24.4.2019)