fbpx
Kanta-Häme

Yle: Henkirikokset kasvaneet rajusti tänä keväänä – 2000-luvun tilastoissa Hämeenlinnasta nousee esiin kaksi asuinaluetta

Henkirikoksia on tehty tai yritetty tehdä enemmän kuin kertaakaan vastaavalla aikavälillä kymmeneen vuoteen.
Kuva: Lassi Puhtimäki
Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Murhien, tappojen ja niiden yritysten määrä on noussut Suomessa kevään aikana, kertoo Yle. Poliisihallituksen poliisitutkinnoista keräämien tilastojen mukaan tammi–toukokuussa tehtiin yhteensä 201 henkirikosta tai niiden yritystä. Luku on suurempi kuin kertaakaan vastaavalla aikavälillä kymmeneen vuoteen.

Vuosina 2000–2020 henkirikoksia tehtiin tai yritettiin kaupungeissa selvästi eniten Helsingissä, 785 kertaa. Toiseksi eniten rikoksia oli Vantaalla ja kolmanneksi eniten Oulussa. Hämeenlinnassa tehtiin samalla aikavälillä yhteensä 100 henkirikosta.

– Maaliskuussa koronakriisin vaikutukset olivat korkeimmillaan. Ihmiset pysyivät kodeissaan, pelkäsivät sairastumista ja työpaikan menetystä. Stressi edesauttaa alkoholi-, päihde ja mielenterveysongelmien ryöpsähtämistä väkivallaksi, arvioi tohtorikoulutettava Miikka Vuorela Helsingin yliopistosta Ylelle.

Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön rikostarkastaja Jari Koski arvioi Ylelle, että taustalla on ollut lähinnä päihteitä, parisuhdeongelmia ja mielenterveysongelmia.

Keskusta-alueet ja lähiöt aktiivisimpia henkirikosalueita

Kaupunginosien vertailussa pahin henkirikoskaupunginosa oli Lahden Keski-Lahti, jossa tapahtumia oli 77. Hämeenlinnan kaupunginosista eniten henkirikoksia oli tehty keskustassa, 10 kappaletta. Toiseksi eniten tapauksia oli Nummella, 19 kappaletta.

Suurin osa hälytyksistä on tänä keväänä tullut yksityisasunnoista, kun kaupunkien keskustat ovat hiljenneet. Rikokset sijoittuvat Suomen kaupungeissa usein keskusta-alueille ja lähiöihin.

Ennennäkemätön rikosaalto

Erityisesti tappojen ja murhan yrityksien määrä on noussut hurjasti. Murhaa oli yritetty koko Suomessa 21 kertaa, eli jopa 75 prosenttia aiempaa enemmän. Tappojen määrä nousi aiempien vuosien keskiarvosta 60 prosenttia ja tappojen yritysten 24 prosenttia.

– Suomessa ei ole koskaan ennen ollut tällaista rikosaaltoa, joka liittyy väkivallattomaan kriisiin, Vuorela kertoi Ylelle.

Uhri jää useammin henkiin

Henkirikoksen tekijä on Suomessa keskimäärin 38-vuotias alkoholisoitunut, työtön, yksin elävä mies. Huumeet ovat entistä useammin mukana kuviossa, ja tekijöiden iät vaikuttavat laskevan.

Uhri jää aikaisempaa useammin teosta henkiin. Pitkällä aikavälillä katsottuna henkirikoksia tehdään jatkuvasti vähemmän.

Menot