fbpx
Kanta-Häme

Yle: Huippunyrkkeilijän palvelustoverit yskivät verta Parolannummella - Kasarmin sisäilmaongelma on ollut tiedossa pitkään

Nyrkkeilyn SM-kultamitalisti Mico Hakkarainen kertoo Ylellä kasarmin sisäiolmaongelmasta.
Kasarmi 125:n peruskorjaus alkaa ensi vuonna, jolloin varusmiehet ja henkilökunta pääsevät siirtymään väistötiloihin. Kuva: Riku Hasari
Kasarmi 125:n peruskorjaus alkaa ensi vuonna, jolloin varusmiehet ja henkilökunta pääsevät siirtymään väistötiloihin. Kuva: Riku Hasari

Ylen uutisten ja MOT:n mukaan varusmiehiä on majoitettu Panssariprikaatissa kasarmissa, jonka sisäilmaongelmat ovat olleet jo pitkään tiedossa.

Puolustusvoimien mukaan kukaan ei ole sairastunut sisäilmasta, mutta MOT:n haastattelemat henkilöt ja ohjelman tekemä kysely kertovat Ylen mukaan toisin.

Yle sai varusmiehille sisäilmaongelmasta tekemäänsä anonyymiin verkkokyselyyn 311 vastausta, joissa nousi erityisesti esiin kolme varuskuntaa.

Vastaajista yli 50 kertoi kokeneensa oireita Panssariprikaatissa Parolassa. Määrä oli kyselyn selkeästi suurin, vaikka Parola ei edes kuulu Suomen suurimpien varuskuntien joukkoon.

 

Lue myös: YLE: Iskuja isänmaan puolesta (YLE, 21.4.2019)

 

Ylen mukaan varusmiehet oireilivat Parolan panssariprikaatin sotilaspoliisikomppaniassa viime vuoden syksyllä. Kasarmirakennuksessa majaili tuolloin myös asepalvelustaan suorittanut moninkertainen nyrkkeilyn SM-kultamitalisti, 20-vuotias Mico Hakkarainen.

Ylen haastatteleman Hakkaraisen mukaan hänen lisäkseen moni muukin varusmies kärsi oireista.

– Siellä oli rajuja juttuja. Porukalla oli sellaista, että oli herännyt yöllä ja ruvennut yskimään verta keuhkoista ja hengitysteistä pitkin lattioita, Hakkarainen kertoo Ylellä.

Hakkarainen kertoo Ylelle olleensa vielä lokakuun alkupuolella kunnossa. Sitten hän sai jo kouluajoiltaan tuttuja oireita.

– Osasin yhdistää, että tämä ihan samantyylistä kuin kouluaikoina. Kasarmilla oli samanlaista kuin koulun kellarissa, joka oli homeessa: pistävää hajua ja painostava, lämmin, kostea ilma, Hakkarainen kuvailee ja kertoo oireiden helpottaneen pitkillä viikonloppuvapailla ja metsäleireillä.

 

Hämeen Sanomat kertoi aiemmin tällä viikolla, että Parolannummen kasarmien remonttikierros on päättymässä parin vuoden kuluttua,

Kosteus- ja mikrobivaurioiden vuoksi varuskunnassa jouduttiin poistamaan käytöstä ison, vuonna 1973 valmistuneen kasarmirakennuksen kaksi kellarikerrosta. Kasarmirakennuksen peruskorjaus käynnistyy vuoden kuluttua keväällä.

– Käytöstä poistetut tilat on alipaineistettu ja ilmayhteys ylempiin kerroksiin katkaistu, kertoi asiakaspäällikkö Jyrki Nurminen Senaatti-kiinteistöistä.

Apulaiskomentaja, eversti Karri Heikinheimo kertoi Hämeen Sanomille muutaman varusmiehen ottaneen hengitystieoireiden vuoksi yhteyttä sotilaslääketieteen keskuksen lääkärivastaanotolle. Kellarikerroksesta löydettyjen mikrobien ja varusmiesten oireiden väliltä ei ole Heikinheimon kertoman mukaan pystytty löytämään suoraa syy-yhteyttä.

 

Lue myös: Parolannummella odotetaan viimeisen kasarmin remonttia – Väistötiloja jouduttaneen hakemaan Riihimäeltä (17.4.2019)

 

Kasarmi 125 on ainoa Panssariprikaatin Hattulan kasarmeista, joka on vielä peruskorjaamatta. Isoon kasarmiin on majoitettu neljä yksikköä eli noin 400–500 varusmiestä.

– Panssariprikaati on esittänyt peruskorjausta ensimmäisen kerran jo vuonna 2009

Terveysviranomaiset eivät ainakaan toistaiseksi ole pitäneet tarpeellisena tyhjentää koko rakennusta. Kun peruskorjaus ensi vuonna käynnistyy, varusmiesten majoitus voidaan siirtää Riihimäelle vapaana olevaan kasarmirakennukseen. HäSa

Menot