Kanta-Häme

Rikostutkinta hämeenlinnalaisen LRG Groupin ja Nuorisosäätiön asuntokaupoista

LRG Groupin Mikko Launo kiistää maksaneensa lahjuksia säätiön johdolle.
Nuorisosäätiö osti yli puolet kalliin Hämeenlinnan Hamptonin asunnoista.

Hämeenlinnalainen rakennusliike LRG Group on mukana Nuorisosäätiön rikostutkinnassa. Yle MOT:n mukaan rakennusliikkeen epäillään maksaneen kymmeniätuhansia euroja lahjuksia sen asuntojen ostamisesta.

MOT:n mukaan Nuorisosäätiön entiset johtajat ovat lisäksi todennäköisesti rikkoneet myös säätiölakia.

LRG Groupin toimitusjohtaja ja yrittäjä Mikko Launo kiistää väitteen, että yhtiöstä olisi maksettu rahaa Nuorisosäätiön entiselle johdolle.

– Olemme viranomaisten kanssa käyneet yksityiskohtaisesti läpi kaikki Yle MOT:n jutussa olleet asiat. LRG tai omistajataho ei ole maksanut lahjuksia säätiön entiselle johdolle, Launo kirjoittaa sähköpostiviestissä Hämeen Sanomille.

 

Nuorisosäätiö on ostanut kymmeniä asuntoja LRG Groupilta, jonka nimi oli aiemmin Rakennusliike Leimarakentajat. MOT:n mukaan rakennusliikkeen oli vaikea saada näitä asuntoja muuten kaupaksi.

Launon mukaan kyse on siitä, että näiden sijoitusasuntojen arvo on nyt laskenut.

– Hämeenlinnan asuntomarkkinat ovat rauhoittuneet. Asunnoista ei saa silloista markkinahintaa. Tämä erotus on nyt heidän laskelmissaan meidän syytä.

Ylen mukaan Nuorisosäätiö olisi maksanut LRG Groupille aiheettomista laskuista ja ylihintaa Riihimäen tontista. Nuorisosäätiön nykyinen johto laajentaa entisestään rikostutkintaa tekemällä tutkintapyynnön myös näistä kaupoista.

– Emme ole myyneet säätiölle koskaan yhtään tonttia, Launo sanoo.

 

Hämeen Sanomat ei maanantaina tavoittanut Nuorisosäätiön uutta toimitusjohtajaa Kimmo Pihlmania. Pihlman kertoo Ylen uutisessa, että säätiölle syntyi noin miljoonan euron tappiot asuntokaupoista LRG Groupin kanssa.

Hämeen Sanomat kertoi vuosi sitten, että sosiaalisia asuntopalveluja tarjoava Nuorisosäätiö osti LRG Groupilta muun muassa Hämeenlinnan Hampton -nimisen taloyhtiön asuntoja. Hamptonissa on luksusasuntoja, jotka tunnettiin niiden valmistuttua kaupungin kalleimmista neliöhinnoista.

Helsingin rikospoliisin rikostarkastaja Ismo Siltamäki kertoi Hämeen Sanomille vuosi sitten, ettei hän pysty sanomaan, onko rikostutkinnassa mukana myös LRG Group. LRG Groupin Launo kiisti tuolloin, että rakennusliikkeen ja säätiön asuntokaupoista olisi rikostutkinta.

 

Suurin osa Nuorisosäätiön entisen johdon mahdollisesta rikollisesta toiminnasta liittyy lahtelaiseen Salpausselän Rakentajat -nimiseen (nykyisin SSR Rakennus) rakennusliikkeeseen. Nuorisosäätiö arvioi menettäneensä jopa 50 miljoonaa euroa erilaisissa kaupoissa ja järjestelyissä.

Nuorisosäätiö on taloudellisissa vaikeuksissa ja se hakeutui yrityssaneerausmenettelyyn viime keväänä. Säätiötä haettiin viime vuonna jo konkurssiin, mutta hakemus hylättiin. Hakemuksen teki yhtiö, jota johtaa henkilö, joka on itse epäiltynä rikoksista Nuorisosäätiön kaupoissa. Konsultointilaskuja epäiltiin tekaistuiksi.

 

Nuorisosäätiön rikostutkintaan liittyy paljon henkilöitä ja yrityksiä. Pääepäiltyinä ovat kuitenkin säätiön entiset johtajat Aki Haaro ja Perttu Nousiainen sekä Salpausselän Rakentajien entinen pääosakas Mika Wilenius.

Vilpillisiin kauppoihin ja niiden rahoitusjärjestelyihin on liitetty AT-Asunnot -niminen yhtiö ja rahoitusyhtiö GF Money. Lehtitietojen mukaan AT-Asunnoista oli tarkoitus tehdä ”aikuisten Nuorisosäätiö”. Sitä käytettiin kuitenkin Nuorisosäätiön asuntokaupoissa. GF Money rahoitti Nuorisosäätiön kauppoja.

AT-Asunnoilla ja GF Moneyllä on linkkejä Hämeenlinnaan. AT-Asunnot perusti kansanedustaja Matti Vanhasen (kesk.) eduskunta-avustaja Jari Flinck, joka on Lammin Säästöpankin hallituksen jäsen. GF Moneyn osakas ja rahoitusjohtaja Harri Romppainen oli vielä viime vuonna kirjattu Hämeenlinnan Hamptonin hallituksen puheenjohtajaksi.

– AT-Asunnot ei ole ostanut meiltä yhtään asuntoa, Launo kertoo. HÄSA

Säätiötä lypsetty

Nuorisosäätiön kauppoja ryhdyttiin tutkimaan, kun tiedotusvälineet kertoivat sen toiminnasta.

Toimitusjohtaja Aki Haaro ja hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen erosivat tehtävistään viime vuonna.

Selvitysten ja lehtitietojen mukaan säätiöstä vietiin yksittäisillä kaupoilla jopa miljoonia omaisuutta.

Kiinteistö saatettiin ostaa ja edelleen samana päivänä myydä ylihintaan säätiölle.

Epäillään, että kaupoista hyötyneet ovat maksaneet miljoonia euroja säätiön entisille johtajille.

Nuorisosäätiön toiminnasta oli rikosoikeudenkäynti jo vuonna 2012.

Julkista tukea nauttinut säätiö oli rahoittanut keskustan poliitikkojen vaalityötä.

Nykyinen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sai viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen luottamusaseman väärinkäytöstä.

AT-Asuntoja pyörittää Uudenmaan piirin entinen toiminnanjohtaja Ari Maskonen.

Aki Haaro on keskustan entinen hallintopäällikkö.

Päivän lehti

24.1.2020