Kanta-Häme

Yle-vero ajaa television hankintaan

Tämän vuoden alusta televisiolupamaksun korvaava Yle-vero on ajanut televisiottomia hankkimaan tv:n kotiinsa.

Soittokierros hämeenlinnalaisiin kodinkoneliikkeisiin kertoo, että joulun jälkeen tällaisia asiakkaita on ollut muutamia liikkeestä riippuen.

– Asiakkaat ovat sanoneet, että kai telkka on nyt hommattava, kun se verokin on maksettava. Kaupaksi ovat käyneet halvimmat mahdolliset, sellaiset 32-tuumaiset, 300–400 euron hintaluokassa olevat tv:t, kertoo Expertin tv-puolen vastaava myyjä Jarmo Jokinen.

– Heillä on ollut elämässään paljon tärkeämpiäkin asioita kuin telkkari, ja se on kaiketi ollut se syy, miksei telkkaria ole ikinä hankittukaan, miettii myyjä Jari Järvinen Expertiltä.

Television saa lähes veron hinnalla

Tv-puolen myyjän Kari Takalan asiakkaana on Tekniset TV-Sävelessä ollut vain yksi Yle-veron takia television hankkiva.

– Hän vähän purnasi, että miksi tällainen vero tulee, jolla pakotetaan hommaamaan televisio. Varmasti myynti tulee lisääntymään siinä vaiheessa, kun vero joudutaan maksamaan. Televisioitahan saa lähes veron hinnalla.

TV-Sävelessä halvimmillaan 22-tuumaisen tv:n saa 200 eurolla. Suurimmat eli 70-tuumaiset televisiot maksavat noin 4 000 euroa.

Lupatarkastajan pelko hellittää

Prisman viihdeosaston päälliköllä Jyri Hahlilla kyseisiä tv-asiakkaita ei ole vielä ollut.

– Emmehän me tosin tiedä asiakkaan motiiveja ja taustoja tv:n ostamiselle. Mitään myyntipiikkiäkään ei ole näkyvissä.

Hän pitää mahdollisena, että kysyntä kuitenkin kasvaa.

– Nuorissa perheissä vero varmasti edesauttaa tv-hankinnan päätöksentekoa. Ehkä opiskelijatkin ottavat telkkarin opiskelijakämppään entistä helpommin, kun ei tarvitse pelätä lupatarkastajia, Hahl toteaa. (HäSa)

Mainos