Kanta-Häme

Yleisölle hyväkään ei kelpaa

Hämeenlinnan teatterin syyskauden komeat kantaesitykset eivät kelvanneet yleisölle. Sekä musikaali Pojat että Harri Ekosen elämäntyötä peilaava Kuningas näyttämöllä poistuvat ohjelmistosta joulukuun jälkeen.
 
Markkinoinnista vastaava tuottaja Reija Isosuo on pettynyt ja ymmällään.
 
– Omasta mielestämme meillä oli syksyksi todella hyvä ohjelmisto, mutta yleisö ei vain tule, hän sanoo.
 
Isosuon mukaan päätöstä esitysten venyttämisestä kevätkaudelle harkittiin pitkään.
 
– Ei kuitenkaan ole järkeä jatkaa, jos katsojia ei ole. Tuntuu, että edes pikkujouluaikaan ryhmät eivät lähde liikkeelle, hän sanoo.
 
Täyttöasteet jäivät …puoleen
Reija Isosuo on kuullut, että muillakin teattereilla ja monilla eri taiteenaloilla on juuri nyt samankaltaisia ongelmia: kauppa ei käy. Samaa vahvistaa Suomen kulttuurirahaston tällä viikolla julkistama tutkimus. Sen mukaan suomalaiset kuluttavat kyllä kulttuuria, mutta kulttuurielämykseltä odotetaan ennen kaikkea viihtymistä.
 
– Vaikka toisaalta on niinkin, että tästä samasta asiasta puhumme miltei joka toinen vuosi, Isosuo sanoo. Yleisön liikkeitä on kerta kaikkiaan mahdotonta ennustaa.
 
Isosuon mukaan teatteriesityksellä pitää olla vähintään 70–80 prosentin täyttöaste, jotta sitä kannattaisi jatkaa vielä toisella näytäntökaudella.
 
– Tauko syö joka tapauksessa noin 20–30 prosenttia täyttöasteesta, hän tietää.
 
Paavo Rintalan romaaniin perustuvaa Pojat-musikaalia on esitetty puoliksi tyhjälle salille. Kuningas näyttämöllä on vetänyt vielä huonommin: täyttöaste on jäänyt 30:een.
 
Puskaradio …ei auttanut
Teatterin esityskalenteria suunnitellaan pitkälti ennakkomyynnin perusteella. Toisaalta ohjelmistoon vaikuttavat tila- ja henkilökuntakysymykset. Joskus näyttämö pitää saada vapaaksi jotakin uutta tuotantoa varten, ja vanhojen esitysten pitää väistää, vaikka niillä olisi vielä kysyntää.
 
Tänä talvena tuotannolliset syyt eivät olisi olleet esteenä syyskauden kantaesitysten jatkamiselle.
 
– Odotimme pitkään, että Pojat lähtisi lentoon samalla tavalla kuin vaikkapa Seitsemännen portaan enkeli, mutta niin ei käynyt, Isosuo kertoo.
 
”Lentoon lähteminen” tarkoittaa sitä, että ennakkoon heikosti myynyt esitys kerää hyvät katsojaluvut, kun puskaradio rummuttaa tarpeeksi hyvin.
 
Ryhmämyynti …ratkaisee
Ainakin Hämeenlinnan teatterissa katsojatavoitteiden saavuttaminen riippuu siitä, miten hyvin ryhmämyynti saadaan vetämään.
 
– Olemme laskeneet, että Hämeenlinnassa on sellaiset 2 000–3 000 teatterin vakioasiakasta, jotka tulevat aina, vaikka tarjolla olisi jotain uutta ja kokeilevaakin, tuottaja Reija Isosuo sanoo.
 
Päänäyttämön katsojatavoitteiden täyttäjiksi vakioasiakkaat eivät riitä. Tuottoisan esityksen pitäisi houkutella noin 7000–8000 kävijää.
 
Ryhmäostajat pelaavat varman päälle. He valitsevat mieluiten esityksiä, jotka ovat ryhmän jäsenille jo entuudestaan tuttuja: tuttuja kotimaisia näytelmiä, komiikkaa, tunnettuja näyttelijöitä, ei liikaa yllätyksiä eikä epävarmuuksia – eikä ainakaan kantaesityksiä eikä mitään raskasta ja ikävää, sillä teatteriinhan mennään viihtymään.
 
– Jos ryhmänjohtaja tuo saliin 50 henkeä, jotka huomaavat olevansa väärässä paikassa, hän saa kyllä kuulla kunniansa, Isosuo tietää. (HäSa)
 
 
Antti Mikkola: Kuningas näyttämöllä. Viimeinen esitys 13.12.
Paavo Rintala: Pojat. Viimeiset esitykset 14.12.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic