fbpx
Kanta-Häme

Yleisömeri tuli kaupunkiin tiputellen

Tummat pilvet ja vihmova vesisade toivotti keskiviikkona tervetulleeksi tasaisena virtana Hämeenlinnaan saapunutta rock-kansaa.

Kaupungin kaduilla liikuskeli väkeä ainakin loppuunmyydyn ja Suomen suurimman AC/DC:n konsertin verran – 55 000 ihmistä.

Kantolaan Aussijyrää palvomaan suunnannut ihmismassa ei edennyt tapahtumapuistoon yleisömerenä, vaan pikemminkin tiputellen.

Kolmelta iltapäivällä kymmenellä AC/DC-portilla ovien avautumista todisti muutama tuhat ihmistä, eniten ilmassa kuului venäjää. Valtaosa yleisöstä oli vielä keräämässä voimia pääesiintyjää varten.

Samaan aikaan Vanajantien kirkonpuoleiseen päähän ehti muodostua hetkellisesti jonoja jopa 10-tien rampille saakka, kun liikenteenohjaajat pysäyttelivät autoja.

Paasikiventientiellä jono kasvoi Hopeaseppien sillalla satojen metrien mittaiseksi pitkin päivää.

Kaupungin suunnasta tulleet autoilijat saivat odotella liikenteen etenemistä tiukimmissa moteissa lähes vartin verran.

– Kohta on vaativa, ja se oli tiedossa etukäteen. Ruuhka oli kovin kello 16 jälkeen, kun tapahtuma- ja kaupunkiliikenne sekoittuivat hetkellisesti, Local Crew´n turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen kertoi.

Ihmisvirta soljui tasaista vauhtia kohti tapahtuma-aluetta Kantolankatua mukaillen, vaikkakin yksittäiset kävelijät etenivät opastetun reitin sijaan pääväylää pitkin – ajoradalla Vanajantiellä.

– Osa yritti tulla myös autoilla Kantolaan, mutta heidät ohjattiin kohteliaasti pois ilman harmaiden hiusten syntymistä. Kantolassa ei ruuhkia tai isoja jonoja päässyt skehittymään.

Kun bajamajoja ei kovin tiheästi matkan varrella ollut, saivat myös Hämeen Sanomien edustalla olevat istutukset ravintoaineita juodakseen, ja koko talven varalle, useamman kerran.

Kovin tulppa oli odotettavissa konsertin jälkeen, jolloin Paasikiventien silta suljettiin liikenteeltä.

– Kun 55 000 ihmistä purkautuu liikkeelle, ei sekaan päästetä yhtäkään autoa, Ketonen huomautti.

Komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisista arvioi, että suhteellisen rauhallisesti sujunut päivä kertoo siitä, että järjestäjä on tiedottanut hyvin etukäteen, ja konserttiyleisön keski-ikä on tavanomaista festari-ikää korkeampi.

Ehkä myös tiedolla viisinkertaisesta poliisivahvuudesta oli konserttiväkeen rauhoittava vaikutus.

– AC/DC-fanien keski-ikähaarukka on 40–50 ikävuoden kieppeillä, ehkä silloin myös sietokyky odottelun suhteen on korkeampi, Lindstedt arveli.

Myöskään pelastuslaitos ei saanut hälytyksiä illan aikana. Päällystön ja ensihoitajien lisäksi palomiehiä oli valmiudessa kymmenkunta

Sen sijaan pienet paikkaukset työllistivät ensiapuväkeä, jota oli SPR:n väki mukaan lukien nelisenkymmentä.

– Lähinnä nirhautumia ja nilkannyrjähdyksiä on juhlakansalle aiheutunut, johtuen vettä väkevämmän käytöstä. Kahakoista sen sijaan ei ole ollut tietoakaan, päivystävä palomestari Sami Hiltunen kertoi.

Konsertin jälkeisen loppuillan suhteen hän oli skeptisempi.

– Kun väki lähtee kohti keskustaa, saattaa ylilyöntien määrä kasvaa.

Menot