fbpx
Kanta-Häme

Yleisötilaisuus ilman yleisöä

Hämeenlinnalainen eläinlääkäri Heikki Sirkkola olisi kertonut lauantaina yleisölle koiran lopettamiseen liittyvistä asioista, jos yleisöä olisi ollut. Kun ketään ei tullut, Hämeenlinnan historiallisen museon Onko koira kotona -näyttelyn päätöstilaisuus jäi pitämättä ja Sirkkolan viimeiseksi pisteeksi aikoma, hänen saksofonilla soittamansa It hurts to say goodbye kuulematta.

– Omistajat ovat koiransa kanssa joka päivä eivätkä aina huomaa, milloin eläin ei voi enää hyvin eikä sillä ole kivaa. Tuttavat saattavat sitten huomauttaa asiasta ja koiran kanssa tullaan eläinlääkärille, Sirkkola sanoo.

Hänen mukaansa lähtölaskenta on alkanut, kun eläimellä on pitkäaikainen lääkitys. Lähestyvään lemmikin kuolemaan osataan silloin yleensä valmistautua.

– Useimmat ymmärtävät tilanteen, kun kysyn, miksi sinulla on koira ja onko sen elämä kivaa. Jos se on otettu lenkkikaveriksi, muttei enää pysty lenkille, alkaa olla aika tehdä päätös.

Vanhaa koiraa pitää hoitaa

Ennen ei ollut vanhoja koiria. Oli vain nuoria koiria ja haulikko. Sirkkolan mukaan nyt on vanhojakin koiria, mutta omistajan on ymmärrettävä tilanne ja hoidettava vanhaa koiraa.

– Ikävimpiä tapauksia ovat ne, kun koirassa ei ole mitään vikaa, mutta perheessä on allergiaa tai muutetaan pienempään asuntoon ja koira halutaan lopettaa. Koirallakin on oikeutensa. Minun laintulkintani on, että tällöin koiraa ei pitäisi lopettaa, mutta niinkin on pitänyt tehdä, Sirkkola sanoo.

Vaikka Sirkkola olikin nimennyt pitämättä jääneen luentonsa raadolliseksi esitykseksi, lopetetusta lemmikistä ei haluta puhua raatona. Usein siitä puhutaan silloinkin nimellä.

Kaupunkilaisille ja muillekin ainakin talviaikaan kuolleen koiran hävittäminen on ongelma. Kaatopaikka on yksi vaihtoehto, mutta siihen ei monenkaan luonto taivu. Jäiseen maahan lemmikkien hautausmaalle tai kotipihaan hautaaminen on mahdotonta tai vaikeaa, joten vaihtoehdoksi jää tuhkaaminen.

Onko koira kotona -näyttely on ollut avoinna Hämeenlinnan historiallisessa museossa viime helmikuusta lähtien. Lauantai oli viimeinen päivä. Näyttely oli lainassa Helsingin kaupunginmuseolta.

Helsinkiläisistä koirista eri aikoina otettua kuvanäyttelyä on Hämeenlinnassa elävöitetty museon omalla kuvamateriaalilla ja monenlaisilla yleisötapahtumilla. Esimerkiksi Hippaloiden aikaan lelukoirien agility oli tavattoman suosittu. (HäSa)

Menot