fbpx
Kanta-Häme

Yli 20 vuotta muutoksen virrassa

Kuun vaihteessa eläkkeelle jäänyt Mirja Pöhö ehti olla Hämeen ammattikorkeakoulun palveluksessa 22 vuotta, ja koko aika oli hänen mukaansa yhtä muutoksen virtaa.

Ensin hän tuli rakentamaan uutta seitsemän kunnan kuntayhtymää, ja pari viimeistä vuotta menivät osakeyhtiöuudistuksen parissa.

– Osakeyhtiö tuli voimaan vuoden 2015 alussa, ja viime keväänä saimme ensimmäisen tilikauden valmiiksi. Nyt oli sopiva sauma lähteä eläkkeelle, kesällä 67 vuotta täyttänyt Pöhö sanoo.

Hän sanoo pitäneensä kuntayhtymämallista enemmän kuin osakeyhtiöstä.

– Kuntayhtymä oli taloudellisesti ja toiminnallisesti hyvä malli. Omistajakunnat tukivat hyvin investoinneissa ja sijoittivat alkuvaiheessa muun muassa kiinteistöt kuntayhtymään.

Osakeyhtiön muodostamisessa suurin työ ja kädenvääntö oli Hämeen ammatti-instituutin asemassa. Sehän oli ollut osa samaa kuntayhtymää ammattikorkeakoulun kanssa, mutta ministeriö ei sallinut sen sijoittamista samaan osakeyhtiöön Hamkin kanssa.

Ratkaisuksi tuli sitten malli, jossa muodostettiin Hämeen ammatti-insituutti oy, joka on Hämeen ammattikorkeakoulu oy:n omistama.

– Oppilaitokset sopivat keskenään tilojen ja henkilöstön yhteiskäytöstä. Toiminta jatkuu ennallaan.

Pöhö korostaa, että erityisesti bioalan takia oli tärkeää, että ammatti-instituutti säilyi Hamkin yhteydessä.

– Me olemme nykyään Suomen toiseksi suurin bioalan kouluttaja Helsingin yliopiston jälkeen. Esimerkiksi maisemasuunnittelun koulutusta ei ole missään muualla kuin Lepaalla.

Osakeyhtiömalli on Pöhön mielestä verotuksellisesti työläs. On hyvin tarkkaa, mitä tapahtuu liiketoiminnan puolella ja mikä on lakisääteistä toimintaa.

– Hallinnollisesti osakeyhtiömalli on tietysti kevyempi ja notkeampi kuin kuntayhtymä.

Nyt ammattikorkeakoulut ovat taas murroksessa, kun monet yksiköt ovat menossa yhteen yliopiston kanssa. Näin on tapahtumassa esimerkiksi Tampereella ja Lappeenrannassa. Sen sijaan Hamk pysyy alueella ammatillisesti profiloituneena korkeakouluna.

– Ylemmän amk-tutkinnon nimi on englanniksi master, mutta suomeksi emme ole maisteri-nimikettä saaneet. Toivon, että tämä onnistuisi nykyisen opetusministerin aikana.

Mirja Pöhö istuu kolmatta kautta Janakkalan valtuustossa ainoana kristillisdemokraattien edustajana, ja ensi keväänä ovat edessä jännittävät kuntavaalit. On mahdollista, että valtuutettujen määrä vähenee, joten KD:llä on entistä kovempi työ saada ehdokkaansa läpi.

Nyt Pöhö on mukana myös kunnanhallituksessa, jossa hän tekee yhteistyötä kokoomuksen kanssa.

– Nyt ollaan vähän seisovassa ja vaikeassa vaiheessa, kun sote-ratkaisu lähestyy. Mutta ei Janakkalan kunnalla hätää ole, Pöhö uskoo. HäSa

Menot