Kanta-Häme

Yli-innokas poliisikoira säilytti henkiriepunsa

Iltakävelyllä ollutta miestä purrut poliisikoira saa pitää henkensä, päätti Turun hovioikeus. Koira oli hyökännyt kesällä 2011 Tampereella kesken harjoittelun lähistöllä liikkuneen miehen kimppuun ja purrut tätä pahasti useita kertoja.

Koiran ohjaaja, poliisi, sai parin tonnin sakot eläimen vartioimatta jättämisestä ja vammantuottamuksesta. Syyttäjä oli vaatinut, että vaarallinen koira on tapettava.

Poliisi oli ollut tuolloin nelivuotiaan belgianpaimenkoiransa kanssa iltalenkillä ja päättänyt lenkin päätteeksi harjoituttaa koiraa. Poistuttuaan noin 30 metrin päähän paikalleen komennetusta koirasta poliisi oli havainnut koiran häipyneen omille teilleen.

Koira oli hyökännyt alueella kävelleen miehen kimppuun ja purrut tätä käteen sekä raahannut jyrkältä kalliolta alas. Sitten koira oli purrut miestä pakaraan, molempiin reisiin ja toiseen sääreen. Käsi murtui tapahtuman yhteydessä.

Taipumusta pureskeluun

Sama poliisikoira oli kerran aiemmin kesken leikin purrut erästä toista sivullista käteen ja kolme kertaa purrut ihmistä virkatehtävissä. Virkatehtävissäkin koira oli hyökännyt kohteen päälle jollakin kerralla ilman käskyä.

Poliisikoirat ovat Hämeenlinnassa toimivan Poliisikoiralaitoksen omaisuutta. Ne luovutetaan ohjaajilleen, joiden kanssa ne työskentelevät ja asuvat koko elinikänsä. Koiranohjaajilla on velvollisuus harjoituttaa koiriaan myös vapaa-ajallaan.

Oikeus katsoi, että koiranohjaajan on täytynyt tietää koiran vaarallisuus etenkin kun se on koulutettu voimankäyttötehtäviin ja ohjaaja on tiennyt koiran käymisestä kiinni ihmisiin ilman käskyä. Koulutustilanteessa, jossa tuorein pureminen tapahtui, ohjaaja ei ollut nähnyt koiraa eikä se siten ollut hänen hallinnassaan. (HäSa)