fbpx
Kanta-Häme Helsinki

Yli neljäsosa suomalaisista on saanut ensimmäisen koronarokotteen – "Epidemia ei ole vielä ohi", kontaktien määrä ei saa kasvaa

Koronaepidemia laskee Suomessa nyt kaikilla mittareilla. THL ja STM peräänkuuluttavat kuitenkin varovaisuutta rajoitusten purkuun.
Hämeenlinnassa Verkatehtaan aulasta on tehty yleinen koronarokotuspiste. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Hämeenlinnassa Verkatehtaan aulasta on tehty yleinen koronarokotuspiste. Arkistokuva. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Suomessa ensimmäisen koronavirusrokotteen on saanut yli neljäsosa väestöstä eli lähes 1  426  000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Määrä on noussut eilisestä yli 63  000:lla.

Ensimmäisen rokoteannoksen on nyt saanut Suomessa 25,7 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen saaneita on yli 139  000.

Uusia koronavirustartuntoja on todettu tänään 280. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu kolme. Sairaalahoidossa on 129 koronapotilasta, joista tehohoidossa on 37.

Viimeisten kahden viikon aikaan on todettu 4  385 tartuntaa, mikä on 2  640 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koronatapausten määrä on kääntynyt viimeisen viiden viikon aikana selvästi laskuun. Todettujen tartuntojen määrä vastaa tällä hetkellä viime vuodenvaihteen ja loka–marraskuun 2020 tilannetta, kertoivat THL ja sosiaali- ja terveysministeriö tilannekatsauksessaan torstaina.

Katso Youplayn video koronarokotteista:

Voipio-Pulkki: Epidemia ei ole vielä ohi

Viime viikon aikana raportoitiin 60 prosenttia vähemmän tartuntoja kuin epidemian huipulla viikolla 10 maaliskuun alkupuolella.

Hyvästä kehityksestä huolimatta tartuntoja on edelleen paljon ja tilanne voi jälleen heiketä nopeastikin, jos ihmisten väliset kontaktit lisääntyvät lähiviikkoina merkittävästi, THL ja STM huomauttivat tilannekatsauksessaan. Jotta hyvä suunta jatkuisi, rajoituksia on STM:n ja THL:n mukaan syytä purkaa asteittain ja tartuntojen määrän kehitystä tarkoin seuraten.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki korosti tiedotustilaisuudessa, että epidemia ei ole vielä ohi.

–  On olennaista, että kontaktien määrää ei päästetä lähiviikkoina kasvamaan.

Arvioitu tartuttavuusluku eli r-luku on tällä hetkellä 0,75–0,95, mikä tarkoittaa sitä, että epidemia hidastuu.

–  Jokainen viikko, joka menee niin että tartuntojen määrä laskee ja r-arvo pysyy alle yhden, vie meitä kohti parempaa kesää, Voipio-Pulkki sanoi.

Voipio-Pulkin mukaan rokotukset ja rajoitukset ovat nopeasti pienentäneet sairaalahoidon tarvetta. Laskussa on kuitenkin nähtävissä jonkin verran hidastumista.

Tartunnat vähentyneet varsinkin nuorilla aikuisilla

Tartunnat laskevat nyt kaikissa ikäryhmissä. Etenkin nuorten aikuisten tartunnat ovat olleet viime viikkoina selvässä laskussa, kertoi THL:n ylilääkäri Otto Helve tiedotustilaisuudessa.

Alueelliset erot ovat maan sisällä suuria. Tartuntojen ilmaantuvuus on suurinta maan etelä- ja lounaisosissa.

–  Meillä on kohtalaisen isojakin alueita, joissa suotuisa kehitys näyttää pysähtyneen, STM:n Voipio-Pulkki sanoi puheenvuorossaan.

Suurimmalla osalla alueista tartunnat ovat kuitenkin laskusuunnassa.

Otettujen koronanäytteiden määrä on viimeisen kuukauden aikana pienentynyt, mutta niin on toisaalta myös positiivisten näytteiden osuus. Positiivisia näytteitä oli viime viikolla 1,8 prosenttia kaikista näytteistä.

Testauksessa ollaan edelleen niin korkealla tasolla, että tapausten seurantalukuja voidaan pitää luotettavina, Voipio-Pulkki sanoi.

Myös altistuneiden määrä on ollut useita viikkoja laskussa. Voipio-Pulkin mukaan suuret joukkoaltistumiset on saatu kuriin. Tartunnan lähde saatiin selvitettyä viime viikolla 72 prosentissa tapauksista. Uusista tartunnoista entistä suurempi osa, 42 prosenttia, todettiin jo karanteenissa olevilla.

Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on Suomessa nyt noin 79 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana.

Yhteensä koronavirustartuntoja on todettu Suomessa 85  077. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa kaikkiaan 902 ihmistä.

Suomen rokotekattavuus EU:n korkeimpia

70 vuotta täyttäneistä yli 85 prosenttia on tähän mennessä saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Tämän hetken arvion mukaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ovat pääosin saaneet ensimmäisen rokoteannoksensa toukokuun puoleenväliin mennessä.

Aikuisten rokotuskattavuus on Suomessa ensimmäisen rokoteannoksen osalta EU-maiden korkeimpia. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC:n tilastojen mukaan suurempi osa aikuisista on EU:ssa rokotettu vain Maltalla ja Unkarissa.

Alle 65-vuotiaille Astra Zenecan rokotetta ensimmäisen annoksen saaneille annetaan Suomessa toinen rokoteannos Biontechin ja Pfizerin tai Modernan mrna-rokotetta. THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan eri valmisteiden yhdistämistä tutkitaan tällä hetkellä useissa maissa.

–  Ei ole odotettavissa tai tiedossa, että tähän mitään erityisiä riskejä liittyisi, mutta tämä täytyy vielä tutkimuksilla tietysti varmistaa, Puumalainen vastasi median kysymykseen aiheesta. STT

Menot