fbpx
Kanta-Häme

Yli puolet suomalaisista laskisi veneilyn promillerajaa

Venereissulla vastuuta veneen kuljettamisesta ei voi siirtää selvin päin olevalle mutta taitamattomalle ohjaajalle.
Venereissulla vastuuta veneen kuljettamisesta ei voi siirtää selvin päin olevalle mutta taitamattomalle ohjaajalle. Arkistokuva

Enemmistö suomalaisista pitää ruorijuopumuksen promillerajaa liian korkeana.

Joka toinen suomalainen laskisi promillerajan veneilyssä samalle tasolle kuin tieliikenteessä ja joka neljäs jopa nollaan.

Tulos selviää LähiTapiolan teettämästä kyselystä.

Alkoholi on vuosittain osallisena monissa veneilykuolemissa. Poliisi muistuttaa, että tuomio ruorijuopumuksesta voi rapsahtaa myös kevyemmästä humalatilasta.

Laskuun ei näe tarvetta noin joka kolmas kyselyn vastaajista.

Naiset kannattavat laskua hieman miehiä useammin, ja samoin useimmat maaseutumaisissa kunnissa asuvista ovat promillerajan laskun kannalla.

Ruorijuoppo aiheuttaa vaaraa – vastuuta ei voi siirtää

Rikoslain mukaan ruori- eli vesiliikennejuopumukseen syyllistyy, jos ohjaa venettä vähintään 1,0 promillen humalassa. Raja pätee kuitenkin vain huviveneilyyn, sillä soutuveneen tai esimerkiksi kanootin ohjailussa ei ole promillerajaa.

Huviveneilyn promillerajan laskua pohdittiin esimerkiksi 2010-luvun alussa oikeusministeriön työryhmässä. Tuolloin se päätettiin pitää ennallaan, mutta ammattivesiliikenteessä raja laskettiin 0,5 promilleen vuonna 2012.

Ylikonstaapeli Jarmo Niininen Helsingin venepoliisista muistuttaa, ettei ruorijuoppouden rangaistavuus riipu vain promillemäärästä.

Veneilijä saatetaan tuomita myös alle yhden promillen humalan takia, jos hänen toimintakykynsä on selvästi heikentynyt tai hän aiheuttaa vaaraa toisten turvallisuudelle.

– Esimerkiksi nuorella 0,7 promillea alkoholia veressä voi merkittävästi heikentää ajokykyä, sanoo Niininen.

Venereissulla vastuuta veneen kuljettamisesta ei voi myöskään siirtää selvin päin olevalle mutta taitamattomalle ohjaajalle.

Veneen päällikkö vastaa sen kulusta ja turvallisuudesta – ja voi näin syyllistyä ruorijuopumukseenkin –, vaikka hän vain ohjeistaisi toista ja pysyisi kaukana kaasukahvasta.

– Lähes aina ruorijuopot ovat miehiä. Joskus ruorijuopumusta pyritään kiertämään niin, että matkalla juopunut kuski pyytää esimerkiksi vaimoaan ajamaan venettä, sanoo Niininen.

Rangaistuksena ruorijuopumuksesta voi rapsahtaa sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

 

Menot