Kanta-Häme

Yli puoli vuosisataa hämeenlinnalaisia haudanneet Pramit lopettivat alalla - Katso video

Hämäläisiä jo 1960-luvun alusta haudannut Pramin suku myi kaikki hautaustoimistonsa viime syksynä.

Jari Prami: ”Yrittäjyys vie kaiken mahdollisen ajan, kun siihen uppoutuu. Nyt on oikea hetki siirtyä eteenpäin.”

Hämeenlinnan vanha hautaustoimisto Pramin pitkäaikainen omistaja, Jari Prami, myi yrityksensä viime marraskuussa Hautauspalvelut Alenius oy:lle.

– Luopuminen oli haikeaa ja vaikeaa, vaikka sitä oli valmisteltu jo pitkään, Prami kertoo.

Hämeenlinnan vanhan hautaustoimiston lisäksi Alenius osti Pramin perheen kaksi muuta hautaustoimistoa Poltinaholta ja Hattulasta.

Poltinahon toimiston omisti Jari Pramin vaimo Päivi Prami ja Hattulan hautaustoimiston heidän tyttärensä Sofia Prami, joka halusi ryhtyä opiskelemaan.

 

 

Jari Pramista tuli Hämeenlinnan vanhan hautaustoimiston omistaja vuonna 1986. Se oli ollut Pramin suvun omistuksessa 1960-luvun alusta lähtien, kun Jari Pramin vanhemmat Eino ja Marja-Leena Prami ostivat sen. Toimisto on alun perin perustettu vuonna 1938.

Myynnin syy ei ole taloudellinen. 56-vuotias Prami halusi elämälleen uuden suunnan.

– Yrittäjyys on niin täysipäiväistä. Se vie kaiken mahdollisen ajan, kun siihen uppoutuu. Haluan tehdä muutakin, ja nyt on oikea hetki siirtyä elämässä eteenpäin, kun on vielä hyvässä kunnossa.

Pramin työviikot olivat edelliset 30 vuotta kuusipäiväisiä.

– Jos työstä pitää, sitä jaksaa tehdä, mutta onhan tämä ollut rankkaa. Myös henkinen puoli on koetuksella, kun on niin paljon surun kanssa tekemisissä.

Prami arvioi vanhan hautaustoimiston haudanneen vuosittain noin 350 ihmistä. Yritys on Hämeenlinnan ja lähikuntien suurin alan toimija.

– Teimme työtä aina täydellä sydämellä. Uskon, että meistä pidettiin ja meihin luotettiin. Kun on ihmisten tukena yhden pätkän heidän elämästään, saa paljon ystäviä.

 

Pitkän linjan toimijana Prami on todistanut alan suuria muutoksia ja kehityssuuntia ruohonjuuritasolta.

– Ennen vanhaan hautajaisissa kävi 80–90 vainajan sukulaista ja läheistä. Tänä päivänä tilaisuuksissa on arviolta 15–25 ihmistä.

Samalla tuhkahautaaminen on lisääntynyt merkittävästi. Hämeenlinnan ensimmäinen krematorio perustettiin vuonna 1972, mutta sitä käytettiin aluksi vain vähän. Nykyään jopa kolme neljästä valitsee tuhkauksen.

Muistolehdot kasvattavat henkilökohtaisten hautapaikkojen rinnalla suosiotaan. Lisäksi hautajaisissa nähdään nykyään aiempaa vähemmän valokuvaajia, sillä vierailijat taltioivat tapahtumaa esimerkiksi puhelimella.

Jotkin tavat ovat kuitenkin tiukemmassa.

– Vaikka kristinusko ei olekaan enää niin merkittävä osa suomalaisten arkea, halutaan hautajaisiin edelleen usein pappi, virsiä ja siunaus, Prami sanoo.

 

Myynti ei ole ainakaan vielä poistanut vanhaa hautaustoimistoa Pramin mielestä. Jari Prami ja hänen vaimonsa Päivi Prami ovat auttaneet toimistot ostanutta Hautauspalvelut Alenius oy:tä myynnin jälkeen. Lisäksi perheelle jäi muistotilaisuuksia varten perustettu pitopalvelu, jota Päivi Prami pitää.

Jari Prami ei vielä tiedä, mitä hän tulevaisuudessa tekisi.

– Olen vasta puntaroinut vaihtoehtoja. Koulutukseltani olen insinööri, mutta sen alan tehtäviin en lähde. Osaaminen on nykyään niin erilaista, Jari Prami kertoo.

– Nyt pidän kuitenkin lomaa, jota en aikaisemmin ole liiemmin viettänyt! HäSa